Hybride warmtepomp Waaksens Een combi van warmtepomp en CV-ketel: bezuinig €400 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De “oude” gasgestookte ketel (zoals Nefit, Atag, Intergas, Remeha) wordt per 2021 langzaam uitgefaseerd. Jouw “gewone” mono cv-ketel mag je dan alleen nog maar inruilen voor een duurzaam alternatief. Hierbij kun je denken aan infraroodpanelen, het warmtenet, pelletkachel, biomassaketel, zonneboiler of een warmtepomp. Zeker die laatste mogelijkheid wordt gezien als de opvolger van de CV, hoewel het ook een aardige investering vergt. Gelukkig is er een tussenoplossing: een hybride warmtepomp systeem in Waaksens met ketel. Het best te omschrijven als een combi van warmtepomp en hr-ketel. Goedkoop, ook voor oudere woningen, en het verlaagt de CO-2 uitstoot. Op deze pagina vergelijk je nuttige informatie over kosten, voordelen en nadelen , werking, verschillende soorten en CO2-uitstoot.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combi van een warmtepomp met de oude & vertrouwde mono cv-ketel. Je komt het steeds vaker tegen in Waaksens. Een hybride installatie is zowel interessant voor jaren 80 woningen en nieuwe huizen. Een probleemloze en voordelige benadering om de gasrekening te drukken. Bovendien is het ook een heel verantwoorde keuze. De hybride warmtepomp vangt de warmte uit ventilatielucht of buitenlucht. Je gasverbruik beperk je in met gemiddeld 81%. De CV-ketel “helpt” bij piekverbruik.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp is er in allerlei soorten en maten. Sommige uitvoeringen zorgen voor een verwarmd huis, en andere types zijn puur voor het opwarmen van water. Voor eigenlijk elk huis is er een geschikt systeem. Goed om te weten: redelijke isolatie is een vereiste. Welk type pomp matcht bij mijn wensen en budget? Verderop lees je aanvullende details over de 2 meest populaire installaties (of check Heliotherm warmtepomp).

1. Buitenlucht warmtepomp

We merken dat het in trek is: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Waaksens. Een buitenunit maakt gebruik van warmte uit de buitenlucht (kan lawaaierig zijn). Deze energie gaat via leidingen naar het binnendeel van de installatie. Het systeem vormt de buitenlucht om naar warm water voor radiatoren of vloerverwarming. De algemene verwarming wordt geregeld door de warmtepomp, de CV ketel zorgt voor heet water. Wil je de warmtepomp ook gebruiken voor warm tapwater? Dan heb je ook een waterboiler nodig.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meeste woningen beschikken over mechanische ventilatie. De ventilatie warmtepomp maakt slim gebruik van afgezogen ventilatielucht in de woning. De gewonnen warmte gaat naar de cv-ketel. Hier vindt een proces plaats dat helpt voor het aansturen van radiatoren/vloerverwarming en voor warm water om te douchen. Het systeem heeft een hoog rendement. Zo houd je geld over (verlaging van het energietarief). Gebruik je de ventilatielucht warmtepomp alleen voor de aanmaak van heet water? Dan hebben we het over een warmtepompboiler.

Betaalbaar

Een hybride apparaat er er al vanaf €2500.

Makkelijk te installeren

Binnen een dag geïnstalleerd

Verantwoorde keuze

Verminder het gasverbruik met 55%. Verantwoorde keuze!

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen is een slimme keuze. De kostprijs is laag, je kunt profiteren van subsidies en de maandelijkse energielasten zullen afnemen, net als de CO2-uitstoot in gemeente Littenseradiel. Dat klinkt goed, maar concreet? Onderstaand signaleer je alle details (of vraag een warmtepomp offerte Waaksens op).

Besparen op de kosten met een hybride warmtepomp gebeurt op twee gebieden: je energienota valt lager uit, en de uitstoot van Co-2 gaat naar beneden. In de tabel vind je een rekenvoorbeeld. Met behulp van een hybride warmtepompsysteem bezuinig je -in een gemiddelde eengezinswoning – om en nabij de €370 per 12 maanden. Tevens verklein je de Co-2 uitstoot met wel 2000 kilo. Maandelijks minder geld uitgeven en je neemt je energie-verantwoordelijkheid. Op hybridewarmtepompvergelijken.nl bekijk je ook hybride warmtepomp Gersloot.

Type systeem Energieverbruik* Kosten stroom + gas* Bezuinigen* CO2-uitstoot
HR-ketel 1950 m3 gas €1228,5 €0 3200 kilo
Warmtepomp 5 kW met Gewone CV-ketel 950 m3 gas + 1300 kWh per jaar €858,5 €370 2000 kilo

* Per kalenderjaar (update april 2024).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Welke subsidie geldt er voor warmtepompen in Waaksens? (update april 2024)

Een relevante vraag is: wat kost een hybride warmtepomp? Analyseer hiervoor alle onderdelen als kosten van de apparatuur, kosten van het installeren, subsidies en het toekomstige energieverbruik. Vaak heb je recht op een hoge subsidie (ISDE). Het bestellen van een hybride warmtepomp is dus vaak een slimme zet in de provincie Friesland.

Prijs van de apparatuur

Om te beginnen heb je de prijs van het fysieke product. Een specialist voor het aanleggen kost vaak ongeveer 35% van het artikel. De warmtepomp gebruikt natuurlijk stroom, en het gasverbruik neemt af. Dit moet je natuurlijk wel verrekenen voor een compleet beeld van de kosten via een installatiebedrijf uit Waaksens.

ISDE Subsidie in Waaksens

De RVO heeft een historische subsidieregeling wanneer je jouw woning verwarmt met duurzame systemen als infraroodpanelen, zonneboilers, het warmtenet, pelletkachels, elektrische cv-ketels en warmtepompen. Dit heet ook wel de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ die recht geeft op een bedrag tussen de €2300 – plus minus €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Zeer interessant dus!

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een hybride systeem te achterhalen behoor je alle type kosten en baten met elkaar verrekenen. Kosten systeem + installatiekosten, de vermindering van energieverbruik en uiteraard je subsidie. Vaak is het resultaat een interessant rendement + gemiddelde terugverdientijd van zo’n 7 jaar. Bij complexe installaties waarbij geboord moet worden (aardwarmte) duurt dat aanzienlijk langer.

Warmtepomp & CV-ketel combineren

Een hybride systeem werkt ander dan een volledig elektrisch (all-electric) systeem. Het werkt namelijk met diverse warmtebronnen. Voor een aangenaam binnenklimaat, een voorraad warm water voor dagelijks gebruik, en voor voldoende elektriciteit zal je een combinatie van energiebronnen moeten zoeken. Dit kan met verscheidene oplossingen. De CV-ketel blijft in huis, die is nodig bij piekverbruik. Kies hiervoor wel een gecertificeerde installateur in Waaksens. Verder kun je een zonneboiler en/of zonnepanelen nemen. Meer daarover bekijk je hierna.

Combineren met de huidige CV ketel

Geef jij de voorkeur aan een hybride warmtepomp? Een (vrij) nieuw gekochte HR-ketel (bijv. van Brink of Intergas) is wel noodzakelijk. De gas-gestookte-ketel werkt uitsluitend als je opeens veel warm water gebruikt. Denk aan situaties bij strenge vorst. Tip: niet elke hr-ketel werkt samen met een warmtepomp. Lees je goed in voor je een keuze maakt. Mensen zochten ook naar: hybride systeem in Onderdendam installeren.

Zonnepanelen laten installeren (gemeente Littenseradiel)

Een warmtepomp met cv-ketel gebruikt natuurlijk stroom. De benodigde energie kan je laten opwekken door je eigen zonnepanelen. Je ‘groene’ elektriciteit wordt rechtstreeks verbruikt door de pomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp zijn snel terugverdiend. Is voor nu een prima maatregel voor een energieneutrale woning in Waaksens.

Zonneboiler aansluiten

Met een eigen zonneboiler zit je er goed bij. Je hebt voldoende warm tapwater, voor een warme douche of in de keuken. Je kunt ze aanschaffen in grote en kleine versies. Gebaseerd op je gezinssituatie en energieverbruik selecteer je een kleine (100 liter) of grote variant (375 liter). Met krachtige zonnecollectoren op het dak wordt het water verwarmd en opgeslagen. Overdag wek je stroom op, die je zelf in de avond weer verbruikt.

Direct een hybride systeem in Waaksens laten installeren voor radiatoren of vloerverwarming? Vraag offertes aan m.b.t. warmtepomp prijzen voor oude en nieuwe woningen!