Hybride warmtepomp Abbega Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp: spaar €50 p/maand


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De “gewone” gasgestookte ketel (zoals Remeha, Intergas, Nefit, Atag) gaat vanaf 2021 helemaal in de ban. Jouw oude & vertrouwde CV-ketel op gas mag je dan enkel inruilen voor een toekomstbestendig alternatief. Bijvoorbeeld zonneboiler, het warmtenet, biomassaketel, infraroodpanelen, elektrische cv-ketel of een warmtepomp. De laatstgenoemde is zeer populair, maar er hangt ook een prijskaartje aan. Gelukkig is er een tussenoplossing: een hybride warmtepomp systeem in Abbega met ketel. In feite een combi van HR-ketel en een warmtepomp. De investering is niet enorm, het past in vrijwel elke woning, en je gasverbruik zal drastisch afnemen. Met behulp van deze site ontdek je praktische details over terugverdientijd, verschillende soorten, geschatte besparing, energieverbruik enzovoort.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met de welbekende hr-ketel. Zeer populair in Abbega. Een hybride installatie rendeert in bestaande bouw en nieuwbouw. Een simpele en betaalbare aanpak om het gasverbruik te verminderen. Bovendien is het een “groene” manier van verwarmen. De hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte uit ventilatielucht of buitenlucht. Je gasverbruik kan je zo reduceren met 70%. De CV-ketel doet alleen z’n werk bij heel koude dagen.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp heb je in allerlei types. Sommige types zorgen dat het aangenaam warm is in huis, en andere types dragen enkel zorg voor warm water (douchen, koken). Voor bijna iedere situatie is er een hybride systeem. Let op: enige vorm van isolatie is een vereiste. Welke installatie past bij mijn situatie en budget? Hieronder ontdek je meer uitleg over de ventilatie- en buitenluchtpomp (en check Aerfor).

1. Buitenlucht warmtepomp

Het loopt storm: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Abbega. Een soort airco die buiten staat “vangt” warmte uit de buitenlucht (soms lawaaierig). Deze energie gaat per leidingen naar de warmtepomp. Het systeem converteert de buitenlucht naar warm water voor radiatoren of vloerverwarming. De warmtepomp zorgt dus voor de verwarming, het warme water komt van de CV-ketel. Wil jij naast de verwarming ook het warme tapwater regelen met de warmtepomp? Laat dan ook een waterboiler installeren.

2. Ventilatiewarmtepomp

Het gros van de huizen hebben een mechanisch geventileerd binnenklimaat. De ventilatie warmtepomp profiteert van warmte in de ventilatielucht. De warmte die hier wordt gewonnen wordt naar de gasketel gestuurd. Hier vindt een proces plaats dat helpt voor de centrale verwarming en voor water om te douchen/koken/wassen. De installatie is bijzonder effectief. Daardoor bespaar je flink op de energiekosten. Wordt een ventilatielucht warmtepomp uitsluitend toegepast voor heet tapwater t.b.v. dagelijks gebruik? Dan spreken we van een warmtepompboiler.

Lage investering

Een hybride installatie is beschikbaar vanaf €2100.

Simpele installatie

Vloerverwarming is niet perse nodig

Erg milieuvriendelijk

Beperkt jouw gasverbruik met 55%. Of 0 op de meter?

Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen is voor veel woningeigenaren interessant. De investering ligt laag, er zijn aantrekkelijke subsidies en de maandelijkse energielasten zullen afnemen, net als de CO2-uitstoot in gemeente Súdwest-Fryslân. Exacte aantallen? Hierna detecteer je meer details (of vraag een warmtepomp offerte Abbega aan).

Besparen op de kosten met een hybride warmtepomp kan je op twee manieren uitleggen: je bespaart op je energielasten, en je verbruikt veel minder m3 gas (goed voor de aarde). In het schema schetst onze specialist een voorbeeld. Via een hybride warmtepompsysteem bezuinig je – in een gemiddelde woning (1 persoon) – gemakkelijk €340 per jaar. Bovendien beperk je de Co-2 uitstoot tot 2200 kilo. Maandelijks minder geld uitgeven en jij bent duurzaam bezig. Op hybridewarmtepompvergelijken.nl bekijk je ook hybride warmtepomp Indijk.

Type systeem Energieconsumptie* Energiekosten* Besparing* CO2-uitstoot
Gewone CV-ketel 1550 m3 gas €976,5 €0 3400 kilo
Warmtepomp 5 kW met CV-ketel 550 m3 gas + 1450 kWh per jaar €636,5 €340 2200 kilo

* Calculatie op jaarbasis (update december 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Heb ik recht op subsidie voor mijn warmtepomp in Abbega? (update december 2020)

Wat jij natuurlijk wil weten is: wat kost een hybride warmtepomp? Maak hiervoor een complete rekensom met aankoopkosten, kosten van de installateur, Investeringssubsidie duurzame energie en stroomverbruik. Je kunt aanspraak maken op de ISDE subsidieregeling. Het (online) bestellen van een hybride warmtepomp is zo gek nog niet in de provincie Friesland.

Prijs van het systeem

De meeste kosten zitten ‘m in de kostprijs van het systeem. Een specialist voor het aanleggen kost vaak ongeveer 40% van de kostprijs. Het stroomverbruik stijgt, maar veel minder (duur) gas. Dit dien je met elkaar te verrekenen zodat je weet wat de investering je oplevert via een installatiebedrijf uit Abbega.

Subsidie (ISDE) in Abbega

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland faciliteert in een zeer aantrekkelijke subsidieregeling op het moment dat je overgaat tot duurzame aankopen van pelletkachels, het warmtenet, elektrische cv-ketels, infraroodpanelen, biomassaketel en warmtepompen. Dit noemen we de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ wat een tegemoetkoming geeft tussen de €2300 tot €4000. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Profiteer nu het nog kan.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een hybride systeem te schatten moet je alle bovenstaande zaken verrekenen. De prijs van het apparaat, installatie, de besparing op energie en de subsidies. In de meeste gevallen ontstaat een serieus rendement. Dit geeft een gemiddelde terugverdientijd van zo’n 7 jaar. Voor dure systemen waarbij geboord moet worden (aardwarmte) ligt dit natuurlijk wat langer.

Warmtepomp combineren met CV-ketel

Een hybride systeem differentieert zich van een all-electric (volledig elektrisch) model. Je bent genoodzaakt te kiezen voor minimaal twee warmtebronnen. Voor bijvoorbeeld instant-verwarming, heet tapwater voor direct gebruik, en om alle elektrische producten te laten werken ben je genoodzaakt diverse energiebronnen te combineren. Dit is mogelijk met allerhande systemen. De gasketel (CV) blijft werken als er extra capaciteit nodig is. Zoek daarvoor minstens een vakbekwame installateur in Abbega. Ook kan jij zonnepanelen en een zonneboiler nemen. De tips van onze experts check je in onderstaande alinea.

Combineren met de huidige CV ketel

Geef jij de voorkeur aan een hybride warmtepomp? Een geschikte HR-ketel (bijv. van Bosch of Junkers) is echter aan te raden. De gas-gestookte-ketel werkt uitsluitend als je veel warm water gebruikt. Dat kan zijn in de winter. Goed om te weten: niet elke CV-ketel werkt in combinatie met een warmtepomp. Lees je goed in voordat je tot een aankoop overgaat. Mensen zochten ook naar: hybride systeem in Schimmert installeren.

Zonnepanelen aansluiten (gemeente Súdwest-Fryslân)

Een warmtepomp met cv-ketel draait op stroom. De stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Deze energie wordt toegepast op het verbruik van de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp kunnen een interessante investering zijn. Is voor nu een prima maatregel voor een energieneutrale woning in Abbega.

Zonneboiler toevoegen

In het geval je een zonneboiler hebt, zit je er goed bij. Je hebt voldoende warm tapwater, om te douchen of in de keuken. Dergelijke boilers kan je bestellen in allerlei formaten. Met het aantal huisgenoten als basis en behoefte aan energie ga jij voor een kleine (200 liter) of een model met extra capaciteit (375 liter). Middels speciale zonnecollectoren op het dak wordt het water verwarmd en opgeslagen. Overdag wordt er warm water opgewekt en dat kan in de avonduren meteen ingezet worden.

Direct een hybride systeem in Abbega laten aanleggen voor radiatoren of vloerverwarming? Inspecteer warmtepomp prijzen voor oude en nieuwe woningen!