Hybride warmtepomp Achterveld Een combinatie van CV-ketel en warmtepomp: bezuinig €45 p/maand


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De welbekende cv-ketel (van Atag, Intergas, Vaillant, Remeha) is niet meer toegestaan vanaf 2021. Jouw “oude” mono cv-ketel mag je dan uitsluitend inwisselen voor een groene verwarmingsbron. Voorbeelden zijn zonneboiler, biomassaketel, het warmtenet, pelletkachel, infraroodpanelen of een warmtepomp. Deze laatste optie wordt gezien als de opvolger van de CV, hoewel het ook een aardige investering vergt. Goed nieuws, er is een middenweg: het hybride warmtepomp systeem in Achterveld met ketel. Hierbij gaat het om een combi van een warmtepomp en CV-ketel. De investering is niet enorm, eenvoudig te installeren en je gasverbruik zal drastisch afnemen. Hieronder ontdek je praktische informatie over subsidies, werking, energiekosten, energieverbruik en CO2-uitstoot.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp gecombineerd met de welbekende CV-ketel op gas. We zien het veel in Achterveld. Zo’n hybride systeem wordt veel toegepast in bestaande bouw en nieuwe huizen. Een ongecompliceerde en vrij betaalbare wijze om te besparen op de energienota. Verder is het een “groene” manier van verwarmen. De hybride warmtepomp vangt de warmte uit buitenlucht of ventilatielucht. Je gasverbruik verminder je zo met 67%. De CV-ketel doet alleen z’n werk als er extra veel vraag is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp is er in allerlei uitvoeringen. Sommige uitvoeringen zorgen voor een verwarmd huis, en andere uitvoeringen zijn puur voor het opwarmen van water. Voor praktisch elk type woning is er een passende installatie. Bedenk wel: enige vorm van isolatie is noodzakelijk. Welk model sluit aan bij mijn wensen en budget? Hieronder check je bruikbare info over de 2 meest gekozen opties (en bekijk ARGO).

1. Buitenlucht warmtepomp

Sterk in opkomst: De (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Achterveld. Een buitenunit (airco-achtig systeem) haalt warmte uit de buitenlucht (kan lawaai maken). Deze opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel van de installatie. De pomp verandert de buitenlucht naar warmte voor jouw verwarmingssysteem. Het warmtepomp-gedeelte draagt zorg voor verwarming, de opwarming van het gebruikswater komt via de ketel. Wil je de warmtepomp ook gebruiken voor warm tapwater? Dan is een waterboiler noodzakelijk.

2. Ventilatiewarmtepomp

Het gros van de huizen hebben een mechanisch geventileerd binnenklimaat. De ventilatie warmtepomp profiteert van afgezogen ventilatielucht in de woning. De opgevangen warmte wordt naar de gasketel gestuurd. De ketel gebruikt de warmte om de verwarming van de woning aan te sturen en heet water voor dagelijks gebruik te faciliteren. De pomp werkt doelmatig. Dit betekent een lagere energierekening! Zet je de ventilatielucht warmtepomp in enkel voor warm water om te douchen/koken/wassen? Dan noemen we dat een warmtepompboiler.

Relatief goedkoop

Een hybride installatie is al verkrijgbaar vanaf €2900.

Makkelijk te installeren

Geen breek- of graafwerkzaamheden noodzakelijk.

Verantwoorde keuze

Reduceert gasverbruik met 50%. Verantwoorde keuze!

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen biedt vele voordelen. De kostprijs is laag, jij kan aanspraken maken op subsidies en je kunt flink besparen op de energielasten en de CO2-uitstoot in gemeente Barneveld. Wat is realistisch? Hierna detecteer je een voorbeeld (of vraag een warmtepomp offerte Achterveld op).

Besparingen realiseren met hybride warmtepompen gaat langs 2 kanten: de totale energielasten gaan naar beneden, en je verbruikt veel minder m3 gas (goed voor de aarde). Rechts worden twee situatie nader bekeken. Op basis van een hybride warmtepompsysteem bezuinig je – voor een eenpersoonshuishouden – gemakkelijk €280 per kalenderjaar. Ook beperk je de Co-2 uitstoot tot 1650 kilo. Leuk voor de bankrekening dus en jij bent duurzaam bezig. Op hybridewarmtepompvergelijken.nl bekijk je ook hybride warmtepomp Ittervoort.

Type installatieVerbruik energie*Energierekening*Besparing*CO2-uitstoot
Reguliere CV-ketel1850 m3 gas€1165,5€02850 kilo
Warmtepomp 5 kW met HR-ketel850 m3 gas + 1750 kWh per jaar€885,5€2801650 kilo

* Per kalenderjaar (update februari 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Heb ik recht op subsidie voor mijn warmtepomp in Achterveld? (update februari 2020)

Een relevante vraag is: wat kost een hybride warmtepomp? Je moet daarvoor rekening houden met kostprijs, installatiewerk, Investeringssubsidie duurzame energie en extra stroomverbruik. Check hoe hoog de subsidie is op het gekozen systeem (ISDE). Het (online) bestellen van een hybride warmtepomp is dus vaak een slimme zet in de provincie Utrecht.

Prijs van de apparatuur

Het totaalplaatje bestaat voornamelijk uit de prijs van het fysieke product. Uiteraard kost ook het installeren geld, gemiddeld gezien 25% van het artikel. Je gaat meer stroom verbruiken, echter het gasverbruik daalt enorm. Deze bepaling moet je natuurlijk verrekenen om te weten wat het echte kostenplaatje is via een installatiebedrijf uit Achterveld.

Subsidie (ISDE) in Achterveld

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft een historische subsidieregeling wanneer je investeert in duurzame energie als infraroodpanelen, elektrische cv-ketels, biomassaketel, pelletkachels, het warmtenet en warmtepompen. We hebben het over de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ die recht geeft op een bedrag tussen de €2400 tot ongeveer € 4400. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (kW) en energielabel. Dit maakt het nog aantrekkelijker.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van deze hybride opstelling te calculeren betaam je alle soorten opbrengsten en kosten optellen en berekenen. De aanschafkosten, de besparing op gas, en de subsidies. Meestal kom je tot een hoog rendement en een gemiddelde terugverdientijd van +/- 6,5 jaar. Indien het gaat om kostbare plaatsingen met aardwarmte (boring) gaat dit naar de 12 jaar.

Warmtepomp & CV-ketel combineren

Een hybride systeem differentieert zich van een standalone (volledig elektrische) pomp. Je kiest namelijk altijd minimaal twee warmtebronnen. Voor het aansturen van de verwarming, genoeg warm tapwater, en voor voldoende elektriciteit moet jij een combinatie maken tussen energiebronnen. Dit kan met allerhande manieren. De CV-ketel blijft in huis, die is nodig als het nodig is (bijv. bij koude dagen). Selecteer altijd een vakbekwame installateur in Achterveld. Verder kun jij een zonneboiler en/of zonnepanelen nemen. De tips van onze experts tref je hieronder.

Combineren met bestaande CV ketel

Ga je de overstap maken naar een hybride warmtepomp? Een innovatieve HR-ketel (van merken als Dietrich of Geveke) is in dit geval onmisbaar. De gasgestookte ketel treedt in werking als er extra capaciteit nodig is. Wanneer? Bijvoorbeeld in de koudere maanden. Goed om te weten: niet elke hr-ketel werkt i.c.m. een warmtepomp. Lees je goed in voordat je tot een aankoop overgaat. Misschien vind je dit ook relevant: hybride systeem in Schiphol-Rijk installeren.

Zonnepanelen laten installeren (gemeente Barneveld)

Een warmtepomp met cv-ketel is best wel een stroomvreter. De stroom kun jij uiteraard met je eigen zonnepanelen genereren. Je ‘groene’ elektriciteit kan direct worden gebruikt door de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp hebben een uitstekend rendement. Een uitstekende eerste stap naar een woning zonder gasverbruik in Achterveld.

Zonneboiler plaatsen

Via jouw zonneboiler heb je altijd de beschikking over warm water om te benutten in de badkamer of voor de afwas. Dergelijke boilers kan je bestellen in grote en kleine versies. Afhankelijk van de gezinssituatie en energiebehoefte kies je een kleine (100 liter) of een model met extra capaciteit (275 liter). Via speciale zonnecollectoren op jouw dak wordt het water op een duurzame manier opgewekt. Overdag wek je stroom op, dat je in de avond consumeert.

Direct een hybride systeem in Achterveld laten plaatsen voor radiatoren of vloerverwarming? Doorzoek warmtepomp prijzen voor nieuwbouw en bestaande bouw!