Hybride warmtepomp Akkrum Een combi van warmtepomp en CV-ketel: spaar €450 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De klassieke hr-ketel (Atag, Nefit, Vaillant, Intergas) gaat vanaf 2021 helemaal in de ban. Jouw “oude” cv-ketel mag je dan enkel inruilen voor een gasvrij alternatief. Populaire voorbeelden zijn biomassaketel, elektrische cv-ketel, zonneboiler, infraroodpanelen, het warmtenet of een warmtepomp. Zo’n warmtepomp wordt veel genoemd, maar ook duur. Daar is iets op gevonden: een hybride warmtepomp systeem in Akkrum met ketel. Dit is een combinatie van warmtepomp en CV-ketel. Betaalbaar, eenvoudig te installeren en het verbruikt amper gas. Hieronder detecteer je aanvullende details over voordelen en nadelen , verschillende soorten, subsidies, werking en CO2-uitstoot.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp op jouw “oude” CV-ketel op gas. Een vrij gangbare installatie in Akkrum. Een dergelijk hybride opstelling is rendabel voor wat oudere woningen en nieuwe woningen. Het is een gemakkelijke en niet al te dure wijze om te besparen op de energienota. Verder is het erg duurzaam. De hybride warmtepomp haalt warmte uit ventilatie- of buitenlucht. Het gasverbruik neemt af met zo’n 60%. De CV-ketel “helpt” als je veel warm water gebruikt.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp kun je bestellen in verschillende varianten. Sommige systemen zijn puur voor de verwarming, en andere apparaten zorgen voor alleen warm tapwater. Voor bijna elke woning is er een rendabel type pomp. Let op: matige tot goede isolatie is een vereiste. Welke uitvoering sluit aan bij mijn huis? Hierna ontdek je bruikbare info over de ventilatie- en buitenluchtpomp (en check CIAT).

1. Buitenlucht warmtepomp

We merken dat het in trek is: De (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Akkrum. Het buitendeel (een soort airco) neemt warmte uit de buitenlucht (let op, maakt lawaai). De gewonnen energie gaat door leidingen naar het binnendeel. Het systeem converteert de buitenlucht naar warmte voor jouw verwarmingssysteem. De installatie zorgt dus in eerste instantie voor verwarming, en de cv-ketel voor warm tapwater. Ga jij de warmtepomp inzetten voor het aanmaken van warm water? Laat dan ook een waterboiler installeren.

2. Ventilatiewarmtepomp

Veel nieuwere woningen kunnen mechanisch geventileerd worden. De ventilatie warmtepomp profiteert van de aangezogen lucht uit huizen. De opgevangen warmte wordt getransporteerd naar de CV. Hieruit komt energie dat wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en voor water om te douchen/koken/wassen. De installatie is bijzonder effectief. Dit betekent een lagere energierekening! Wordt de ventilatielucht warmtepomp enkel gebruikt voor warm water om te douchen/koken/wassen? Dan is dit eigenlijk een warmtepompboiler.

Voordelig

Een hybride systeem bestel je al vanaf €2300.

Makkelijk te installeren

Je hoeft de woning niet eerst grondig te renoveren.

Een 'groen' systeem

Minimaliseert gasverbruik met 50%. Bijna gasvrij leven.

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen is voor veel woningeigenaren interessant. De kostprijs is laag, de subsidies zijn hoog en je energielasten dalen flink, net als de CO2-uitstoot in gemeente Heerenveen. Een berekening? Verderop ontdek je een rekenvoorbeeld (of vraag een warmtepomp offerte Akkrum aan).

Besparingen realiseren met hybride warmtepompen gebeurt op 2 manieren: je bespaart op je energielasten, en de uitstoot van Co-2 gaat naar beneden. Rechts schetst onze specialist een voorbeeld. Via een hybride warmtepompsysteem bezuinig je -in het geval van een eengezinswoning – zo rond de €360 per jaar. Tevens minimaliseer je de uitstoot van CO-2 tot 2200 kilo. Lekker geld overhouden en wel zo duurzaam. Wellicht ook beschikbaar: hybride warmtepomp Jonkersvaart.

Type installatie Gas + Elektra verbruik* Energierekening* Besparing* CO2-uitstoot
Normale HR-ketel 1850 m3 gas €1165,5 €0 3400 kilo
Warmtepomp 5 kW met Gewone CV-ketel 850 m3 gas + 1350 kWh per jaar €805,5 €360 2200 kilo

* Berekend op jaarbasis (update december 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Krijg ik subsidie voor mijn warmtepomp in Akkrum? (update december 2020)

Een relevante vraag is: wat kost een hybride warmtepomp? Daarbij dien je rekening te houden met investering van de pomp zelf, aansluitkosten, subsidies en extra stroomverbruik. Je kunt aanspraak maken op de ISDE subsidieregeling. Het bestellen van een hybride warmtepomp is dus vaak een slimme zet in de provincie Friesland.

Kosten

De gezamenlijke kosten betreffen o.a. de kostprijs van het systeem. Ook de installateur is niet gratis, gemiddeld zo’n 35% van het artikel. Je gaat meer stroom verbruiken, maar veel minder (duur) gas. Verreken de stroom- en gaskosten voor een accuraat kostenplaatje via een installatiebedrijf uit Akkrum.

Subsidie (ISDE) in Akkrum

De RVO biedt een gulle subsidieregeling wanneer je jouw woning verwarmt met duurzame systemen als infraroodpanelen, het warmtenet, biomassaketel, pelletkachels, elektrische cv-ketels en warmtepompen. Zo is er de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ waarmee jij een tegemoetkoming krijgt rond de €1200 tot +/- €4600. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Dit maakt het nog aantrekkelijker.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een hybride systeem te begroten moet je alle soorten opbrengsten en kosten in een berekening gooien. De totale kosten, de energie die je minder gaat verbruiken, en de hoogte van de subsidie. Vaak ontstaat een noemenswaardig rendement. Dat geeft doorgaans een gemiddelde terugverdientijd van plus minus 8,5 jaar. In gevallen van volledig elektrisch met boringen en grondwater gaat dit naar de 12 jaar.

CV-ketel + warmtepomp combinatie

Een hybride systeem onderscheidt zich van een full electric (standalone) warmtepomp. Je bent genoodzaakt te kiezen voor 2 of meer warmtebronnen. Voor bijvoorbeeld instant-verwarming, warm water om te douchen en te wassen, en om alle elektrische producten te laten werken moet je energiebronnen combineren. Hiervoor zijn verschillende manieren. De gasgestookte ketel doet z’n werk op als het erg koud is. Kies hiervoor altijd een ervaren installateur in Akkrum. Daarnaast kan jij zonnepanelen en/of een zonneboiler laten installeren. De tips van onze experts lees je hierna.

Combineren met de huidige CV ketel

Laat jij een hybride warmtepomp installeren? Een (relatief) recent geplaatste HR-ketel (van bijvoorbeeld Dru en ook Nefit) is echter aan te raden. De gasketel springt bij wanneer extra capaciteit gewenst is. Dat kan zijn in de koudere maanden. Tip: niet elke CV-ketel werkt i.c.m. een warmtepomp. Vergelijk altijd goed alle installaties alvorens jij het systeem gaat bestellen. Vind alles uit over hybride systeem in Schouwerzijl installeren.

Zonnepanelen installeren (gemeente Heerenveen)

Een warmtepomp met cv-ketel gebruikt natuurlijk stroom. Deze “extra” stroom kun jij logischerwijs via je eigen zonnepanelen opwekken. Je ‘groene’ elektriciteit kan direct worden gebruikt door de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp hebben zichzelf vlug terugverdiend. Is voor nu een prima maatregel voor een woning zonder gasverbruik in Akkrum.

Zonneboiler plaatsen

In het geval je een zonneboiler hebt, heb je altijd de beschikking over heet water voor dagelijks gebruik, om te douchen of voor de afwas. Ze zijn verkrijgbaar allerlei formaten. Met het aantal huisgenoten als basis en energiegebruik selecteer je een kleine (175 liter) of een model met extra capaciteit (300 liter). Middels krachtige zonnecollectoren op het dak kan water worden verwarmd. In de ochtend en middag wekt de boiler warm water op dat je in de avond consumeert.

Snel zo'n hybride systeem in Akkrum laten plaatsen voor vloerverwarming of radiatoren? Bekijk warmtepomp prijzen voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw!