Hybride warmtepomp Anjum Een combi van warmtepomp en CV-ketel: bespaar €500 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De gebruikelijke CV-ketel op gas (van bijv. Atag, Nefit, Intergas, Vaillant) mag je per 2021 niet meer inruilen voor een nieuwe. Jouw welbekende verwarmingsketel mag je dan slechts omwisselen voor een duurzaam alternatief. O.a. een infraroodpanelen, zonneboiler, biomassaketel, elektrische cv-ketel, het warmtenet of een warmtepomp. De laatstgenoemde wordt veel genoemd, hoewel het ook een aardige investering vergt. Gelukkig is er een tussenoplossing: het hybride warmtepomp systeem in Anjum met ketel. Dit is een combinatie van warmtepomp en CV-ketel. Voordelig, het past in vrijwel elke woning, en goed voor het milieu en jouw portemonnee. Hier ontdek je nuttige details over werking, verschillende soorten, energiekosten, energieverbruik en meer.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combi van een warmtepomp met jouw klassieke CV-ketel op gas. Je komt het steeds vaker tegen in Anjum. Zo’n hybride oplossing wordt veel toegepast in bestaande bouw en nieuwe woningen. Een ongecompliceerde en niet al te dure benadering om het gasverbruik te verminderen. Daarbovenop is het erg duurzaam. De hybride warmtepomp onttrekt warmte uit ventilatie- of buitenlucht. Het gasverbruik verklein je tot wel 77%. De hr-ketel springt alleen bij als het erg koud is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp heb je in allerlei types. Sommige apparaten zorgen dat het aangenaam warm is in huis, en andere types regelen het warme water. Voor praktisch elk type woning is er een hybride systeem. Bedenk wel: isolatie + HR++ glas is een vereiste. Welke uitvoering sluit aan bij mijn budget en eisen? Verderop ontdek je bruikbare info over de 2 meest populaire installaties (of check Itho Daalderop).

1. Buitenlucht warmtepomp

Erg populair: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Anjum. Een ‘airco achtig’ toestel maakt gebruik van warmte uit de buitenlucht (maakt wat lawaai). Deze energie gaat door leidingen naar het binnendeel van de installatie. Het apparaat verandert de buitenlucht naar warm water voor het opwarmen van jouw woning. De algemene verwarming wordt geregeld door de warmtepomp, en de cv-ketel voor warm tapwater. Wil jij naast de verwarming ook het warme tapwater regelen met de warmtepomp? Laat dan ook een waterboiler installeren.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meeste huizen beschikken over mechanische ventilatie. De ventilatie warmtepomp werkt op basis van warmte in de ventilatielucht. De warmte die hier wordt gewonnen vindt z’n weg naar de hr-ketel. De ketel gebruikt de warmte bij het verwarmen van de woning en voor warm water om te douchen. De warmtepomp werkt doelmatig. Daardoor bespaar je flink op de energiekosten. Wordt een ventilatielucht warmtepomp uitsluitend toegepast voor het opwekken van warm water (bijv. om te douchen). Dan is een warmtepompboiler de juiste benaming.

Betaalbaar

Een hybride systeem is al verkrijgbaar vanaf €3000.

Handige snelle montage

Je hoeft de woning niet eerst grondig te renoveren.

Duurzame oplossing

Vermindert gasverbruik met 50%. Richting gasloos wonen.

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen biedt vele voordelen. De aanschafprijs is laag, er zijn aantrekkelijke subsidies en je gasverbruik wordt gereduceerd, hetzelfde geldt voor de CO2-uitstoot in gemeente Dongeradeel. Concrete cijfers? Onderstaand analyseer je alle details (of vraag een warmtepomp offerte Anjum aan).

Besparen op de kosten met een hybride warmtepomp gaat langs 2 kanten: je energielasten dalen, en je stoot minder CO-2 uit. Rechts vind je een rekenvoorbeeld. Met behulp van een hybride warmtepompsysteem bespaar je – voor een eenpersoonshuishouden – ongeveer zo’n €330 per 12 maanden. Verder daalt jouw Co2 uitstoot met 1700 kilo. Flink wat goed besparen en jij bent duurzaam bezig. Wellicht ook beschikbaar: hybride warmtepomp Kimswerd.

Type opstellingGas + Elektra verbruik*Energierekening*Besparing*CO2-uitstoot
Normale HR-ketel1700 m3 gas€1071€02900 kilo
Warmtepomp 5 kW met HR-ketel700 m3 gas + 1500 kWh per jaar€741€3301700 kilo

* Calculatie op jaarbasis (update mei 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Welke subsidie geldt er voor warmtepompen in Anjum? (update mei 2020)

De grote vraag is natuurlijk: wat kost een hybride warmtepomp? Maak hiervoor een complete rekensom met kosten van de apparatuur, kosten van de installateur, subsidies en het verwachtte energieverbruik. Bekijk altijd de Investeringssubsidie duurzame energie ISDE. Het (online) bestellen van een hybride warmtepomp wordt zo nog aantrekkelijker in de provincie Friesland.

Kosten van de pomp

Om te beginnen heb je de kostprijs van het systeem. De vakman die komt plaatsen moet ook betaald worden, ga uit van 45% van de pomp-kosten. Je gaat meer stroom verbruiken, maar aan de andere kant daalt het gasverbruik. Probeer een schatting te maken om een helder beeld te krijgen via een installatiebedrijf uit Anjum.

ISDE Subsidie in Anjum

De overheid verleent een gulle subsidieregeling wanneer je investeert in duurzame energie als infraroodpanelen, elektrische cv-ketels, pelletkachels, zonneboilers, het warmtenet en warmtepompen. Zo is er de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ waarmee jij een tegemoetkoming krijgt rond de €2200 tot ongeveer € 2700. De uiteindelijke subsidie hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Dit maakt het nog aantrekkelijker.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van deze hybride opstelling te ramen dien je alle soorten opbrengsten en kosten met elkaar verrekenen. De prijs van het apparaat, installatie, de besparing op energie en de subsidies. Gewoonlijk resulteert dit in een serieus rendement + gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 7,5 jaar. Bij de geavanceerde producten waarbij geboord moet worden (aardwarmte) duurt dat aanzienlijk langer.

CV-ketel + warmtepomp combinatie

Een hybride systeem is echt wat anders dan een all-electric (volledig elektrisch) model. Je bent genoodzaakt te kiezen voor verschillende warmtebronnen. Voor een aangenaam binnenklimaat, een voorraad warm water voor dagelijks gebruik, en stroom voor alle elektrische apparaten heb je veel vermogen nodig (combineren). Je kunt denken aan allerlei systemen. De (CV) gasketel springt aan als het nodig is (bijv. bij koude dagen). Zoek daarvoor zeker een vakbekwame installateur in Anjum. Daarnaast kan je zonneboilers en ook zonnepanelen kiezen. Alles over dit onderwerp check je in onderstaande alinea.

Combinatie met huidige CV-ketel

Ga je de overstap maken naar een hybride warmtepomp? Een (relatief) recent geplaatste HR-ketel (bijvoorbeeld van Ferroli of Radson) is in dit geval noodzakelijk. De gasgestookte ketel treedt in werking als er extra veel vraag is. Bijvoorbeeld in de winter. Goed om te weten: niet elke traditionele ketel kan je laten samenwerken met een warmtepomp. Laat je altijd goed informeren alvorens jij het systeem gaat bestellen. Zoek ook naar hybride systeem in Sittard installeren.

Zonnepanelen aansluiten (gemeente Dongeradeel)

Een warmtepomp met cv-ketel verbruikt veel energie. De benodigde energie kan jij mogelijk zelf opwekken met zonnepanelen. De stroom afkomstig van de panelen wordt meteen aan de warmtepomp geleverd. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp zijn op die manier erg aantrekkelijk. Het is een mooi begin voor een woning zonder gasverbruik in Anjum.

Zonneboiler toevoegen

In het geval je een zonneboiler hebt, zit je nooit verlegen om heet tapwater dat je kunt gebruiken in de badkamer of om te wassen. Deze producten zijn te koop in verschillende groottes. Door te kijken naar aantal inwoners en verbruik van energie selecteer je een kleine (175 liter) of een model met extra capaciteit (400 liter). Met behulp van speciale zonnecollectoren bovenop je woning kan water worden verwarmd. Overdag wek je stroom op, die in de avond meteen consumeerbaar is.

Ook een hybride systeem in Anjum installeren voor radiatoren of vloerverwarming? Bekijk warmtepomp prijzen voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw!