Hybride warmtepomp Blauwestad Een combi van warmtepomp en CV-ketel: bezuinig €35 p/maand


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De traditionele verwarmingsketel (als Atag, Intergas, Remeha, Nefit) wordt verboden vanaf 2021. Jouw “gewone” gasgestookte ketel mag je dan uitsluitend omruilen voor een alternatief dat minder of geen gas verbruikt. Onder ander het warmtenet, infraroodpanelen, zonneboiler, biomassaketel, elektrische cv-ketel of een warmtepomp. Deze laatste optie is zeer populair, maar is ook prijzig. Een tussenweg is nu ook mogelijk: het hybride warmtepomp systeem in Blauwestad met ketel. Hierbij gaat het om een combi van een warmtepomp en CV-ketel. De investering is niet enorm, het past in vrijwel elke woning, en gunstig voor de energienota. Hieronder analyseer je bruikbare informatie over werking, voordelen en nadelen , energiekosten, terugverdientijd en CO2-uitstoot.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met de “gewone” mono cv-ketel. Een vrij gangbare installatie in Blauwestad. Een hybride installatie is rendabel voor wat oudere woningen en nieuwbouw. Een simpele en vrij betaalbare aanpak om te besparen op de energienota. Ook is het erg duurzaam. De hybride warmtepomp neemt de warmte uit ventilatielucht of omgevingslucht. Je gasverbruik minimaliseer je zo met 80%. De cv-ketel springt alleen bij als het erg koud is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp heb je in verschillende uitvoeringen. Sommige modellen zorgen voor een verwarmd huis, en andere types dragen enkel zorg voor warm water (douchen, koken). Voor bijna elke woning is er een rendabel type pomp. Let op: enige vorm van isolatie is noodzakelijk. Welk type pomp strookt met mijn budget en eisen? Onderstaand vind je meer uitleg over de buitenlucht- en ventilatiepomp (of bekijk Keyter warmtepomp).

1. Buitenlucht warmtepomp

Je ziet het steeds meer: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Blauwestad. Een speciale buitenventilator neemt warmte uit de buitenlucht (soms lawaaierig). De gewonnen energie gaat door een leiding naar het binnendeel. Deze zet de buitenlucht om naar warm water voor het opwarmen van jouw woning. Een warmtepomp voorziet in de centrale verwarming, en de cv-ketel voor warm tapwater. Wil je de warmtepomp ook gebruiken voor warm tapwater? Ga dan gebruik maken van een waterboiler.

2. Ventilatiewarmtepomp

Het gros van de huizen hebben een mechanisch geventileerd binnenklimaat. De ventilatie warmtepomp haalt z’n voordeel uit luchtstromen uit de woning. Deze warmte wordt naar de gasketel gestuurd. Dit systeem wordt toegepast voor de centrale verwarming en voor warm water om te douchen. De pomp is bijzonder effectief. Hierdoor kun je de energiekosten aanzienlijk reduceren. Wordt een ventilatielucht warmtepomp uitsluitend toegepast voor het opwekken van warm water (bijv. om te douchen). Dan noemen we dat een warmtepompboiler.

Relatief goedkoop

Een hybride installatie vind je al vanaf €2100.

Simpele installatie

Werkt ook prima met radiatoren

Erg milieuvriendelijk

Beperkt jouw gasverbruik met 70%. Maximaal zorgdragen!

Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Zo’n hybride warmtepomp kopen is voor veel woningeigenaren interessant. De aanschafprijs is laag, de subsidies zijn hoog en de maandelijkse energielasten zullen afnemen, net als de uitstoot van CO-2 in gemeente Oldambt. Hoeveel precies? Hieronder bekijk je alles wat je moet weten (of vraag een warmtepomp offerte Blauwestad aan).

Geld besparen met de hybride warmtepomp gebeurt op 2 manieren: je bespaart op je energielasten, en je verbruikt veel minder m3 gas (goed voor de aarde). Hiernaast worden twee situatie nader bekeken. Met een hybride warmtepompsysteem bespaar je – voor een eenpersoonshuishouden – zo rond de €290 per jaar. Bovendien beperk je de uitstoot van CO-2 met 1750 kilo. Flink wat goed besparen en je draagt jouw steentje bij aan een schonere aarde. Je treft hier ook uitgebreide info over hybride warmtepomp Lievelde.

Type installatieEnergieconsumptie*Energielasten*Besparingen*CO2-uitstoot
Gewone CV-ketel1950 m3 gas€1228,5€02950 kilo
Warmtepomp 5 kW met Gewone CV-ketel950 m3 gas + 1700 kWh per jaar€938,5€2901750 kilo

* Per 12 maanden (update juni 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Heb ik recht op subsidie voor mijn warmtepomp in Blauwestad? (update juni 2020)

De grote vraag is natuurlijk: wat kost een hybride warmtepomp? Maak hiervoor een complete rekensom met aankoopkosten, kosten van de installateur, eventuele subsidie en het toekomstige energieverbruik. Vaak heb je recht op een hoge subsidie (ISDE). Het bestellen van een hybride warmtepomp wordt zo nog aantrekkelijker in de provincie Groningen.

Kosten van de pomp

De totale kosten bestaan o.a. uit de kosten van de apparatuur. Ook de installateur is niet gratis, vaak ongeveer 35% van de kostprijs. Je gaat meer stroom verbruiken, echter het gasverbruik daalt enorm. Deze bepaling moet je natuurlijk verrekenen om te weten wat het echte kostenplaatje is via een installatiebedrijf uit Blauwestad.

Subsidie (ISDE) in Blauwestad

De overheid verleent een zeer aantrekkelijke subsidieregeling voor de aankoop van duurzame energieoplossingen zoals elektrische cv-ketels, infraroodpanelen, het warmtenet, biomassaketel, pelletkachels en warmtepompen. Ook bekend als de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ waarmee je een bedrag ontvangt tussen de €2400 tot €3800. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Dus pak je kans nu het nog kan!

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van deze hybride opstelling te begroten behoor je alle bovenstaande zaken verrekenen. Kosten systeem + installatiekosten, de besparing op je energierekening, en natuurlijk subsidie. Over het algemeen kom je uit op een hoog rendement en een gemiddelde terugverdientijd van zo’n 6,5 jaar. Wanneer we spreken over all-electric met aardwarmte (boring) is dit vaak minimaal 13 jaar.

CV-ketel met warmtepomp combineren

Een hybride systeem is echt wat anders dan een standalone (volledig elektrische) pomp. Het systeem werkt samen met meerdere warmtebronnen. Bijv. voor de verwarming van je huis, genoeg warm tapwater, en om al jouw elektrische spullen te kunnen gebruiken moet je energiebronnen combineren. Hiervoor zijn tal van oplossingen. De (CV) gasketel springt aan bij piekverbruik. Vraag wel een gecertificeerde installateur in Blauwestad. Tevens kan je zonnepanelen / zonneboilers aanschaffen. Alles over dit onderwerp lees je hierna.

Combinatie met jouw huidige CV-ketel

Ga je de overstap maken naar een hybride warmtepomp? Een compatibel HR-ketel (van bijvoorbeeld Elco of natuurlijk Intergas) is dan noodzakelijk. De gasketel springt bij als er extra capaciteit nodig is. Wanneer? Bijvoorbeeld als de temperatuur buiten laag is. Let op: niet elke traditionele ketel werkt i.c.m. een warmtepomp. Vergelijk altijd goed alle installaties alvorens jij het systeem gaat bestellen. Lees nu verder over hybride systeem in Tiel installeren.

Zonnepanelen aansluiten (gemeente Oldambt)

Een warmtepomp met cv-ketel gebruikt natuurlijk stroom. Deze energie kan jij mogelijk via je eigen zonnepanelen opwekken. Je ‘groene’ elektriciteit wordt toegepast op het verbruik van de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp kunnen een interessante investering zijn. Een goede stap richting een gasvrije woning in Blauwestad.

Zonneboiler plaatsen

In het geval je een zonneboiler hebt, heb je altijd de beschikking over heet water voor dagelijks gebruik, om te douchen of in de keuken. De boilers zijn er in verschillende groottes. Gebaseerd op je gezinssituatie en energiegebruik maak je de keuze voor een kleine (100 liter ) of grote variant (375 liter). Via slimme zonnecollectoren op het huis wordt warm water gemaakt en in de boiler opgeslagen. Overdag wordt er warm water opgewekt en dat kan in de avonduren meteen ingezet worden.

Willen jullie zo'n hybride systeem in Blauwestad laten installeren voor vloerverwarming of radiatoren? Doorzoek warmtepomp prijzen voor oude huizen en nieuwbouw!