Hybride warmtepomp Botlek Combineer jouw CV-ketel met een warmtepomp: bespaar €50 p/maand


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De “oude” mono cv-ketel (zoals o.a. Intergas, Vaillant, Remeha, Atag) wordt per 2021 langzaam uitgefaseerd. Jouw “gewone” gasgestookte ketel mag je dan slechts vervangen voor een duurzaam alternatief. Bijvoorbeeld pelletkachel, zonneboiler, infraroodpanelen, het warmtenet, biomassaketel of een warmtepomp. De laatstgenoemde is zeer populair, hoewel het ook een aardige investering vergt. Maar er een goedkoper alternatief: het hybride warmtepomp systeem in Botlek met ketel. Dit is een combinatie van warmtepomp en CV-ketel. De investering is niet enorm, het past in vrijwel elke woning, en je gasverbruik zal drastisch afnemen. Op deze pagina ontdek je handige informatie over kosten, geschatte besparing, energieverbruik, verschillende soorten enzovoort.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met jouw “oude” verwarmingsketel. Je komt het steeds vaker tegen in Botlek. Zo’n hybride systeem is zowel interessant voor jaren 80 woningen en nieuwbouwprojecten. Een relatief eenvoudige en betaalbare wijze om te besparen op de energienota. Daarbovenop is het een milieuvriendelijk systeem. De hybride warmtepomp vangt de warmte uit ventilatielucht of omgevingslucht. Het gasverbruik verminder je zo met 61%. De cv-ketel ondersteunt als er extra veel vraag is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp heb je in verschillende uitvoeringen. Sommige modellen dragen bij aan ruimteverwarming, en andere uitvoeringen zorgen voor alleen warm tapwater. Voor praktisch elk type woning is er een rendabel type pomp. Bedenk wel: matige tot goede isolatie is essentieel. Welke uitvoering spoort met mijn huis? Hieronder vergelijk je meer details over de 2 meest gekozen opties (en bekijk Templari warmtepomp).

1. Buitenlucht warmtepomp

Sterk in opkomst: De (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Botlek. Een buitenunit met ventilator neemt warmte uit de buitenlucht (maakt wat lawaai). De gewonnen energie vindt z’n weg via leidingen naar het binnendeel. Deze transformeert de buitenluchtnaar warmte om je huis te verwarmen. De warmtepomp zorgt dus voor de verwarming, de opwarming van het gebruikswater komt via de ketel. Zoek jij een systeem dat ook het tapwater opwarmt? Het plaatsen van een waterboiler is dan onmisbaar.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meerderheid van de woningen worden mechanisch geventileerd. De ventilatie warmtepomp haalt z’n voordeel uit aanwezige lucht uit keuken, badkamer etc. Deze vrijgekomen warmte wordt naar de gasketel gestuurd. De ketel gebruikt de warmte om de verwarming van de woning aan te sturen en voor warm water om te douchen. De pomp heeft een hoog rendement. Zo houd je geld over (verlaging van het energietarief). Gebruik je de ventilatielucht warmtepomp alleen voor het opwekken van warm water (bijv. om te douchen). Dan is dit eigenlijk een warmtepompboiler.

Betaalbaar

Een hybride systeem is beschikbaar vanaf €2300.

Simpele installatie

Prima te integreren in bestaande woningen.

Milieubewust product

Verkleint jouw gasverbruik met 80%. Richting gasloos wonen.

Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen is voor veel woningeigenaren interessant. Het is niet duur, er zijn aantrekkelijke subsidies en je gasverbruik neemt af, net als de CO2-uitstoot in gemeente Rotterdam. Een berekening? Verderop vind je meer info (of vraag een warmtepomp offerte Botlek aan).

Kosten besparen via hybride warmtepompen kan je op twee manieren uitleggen: je bent maandelijk minder geld kwijt aan energie, en je verbruikt veel minder m3 gas (goed voor de aarde). In de tabel vind je een rekenvoorbeeld. Op basis van een hybride warmtepompsysteem bezuinig je – in een gemiddelde eengezinswoning – zo rond de €280 per jaarafrekening. Verder daalt jouw Co2 uitstoot met 2000 kilo. Maandelijks minder geld uitgeven en jij bent duurzaam bezig. Andere regio? Bekijk nu direct alles over hybride warmtepomp Luinjeberd.

Installatie Energieconsumptie* Energienota* Besparing* CO2-uitstoot
HR-ketel 1700 m3 gas €1071 €0 3200 kilo
Warmtepomp 5 kW met Gewone CV-ketel 700 m3 gas + 1750 kWh per jaar €791 €280 2000 kilo

* Berekend op jaarbasis (update oktober 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Hoeveel subsidie ontvang ik voor een warmtepomp in Botlek? (update oktober 2020)

Wat jij natuurlijk wil weten is: wat kost een hybride warmtepomp? Daarvoor dien je rekening te houden met aspecten als kostprijs, kosten van de installateur, hoogte van de subsidie en het verwachtte energieverbruik. Bekijk altijd de Investeringssubsidie duurzame energie ISDE. Het snel bestellen van een hybride warmtepomp is dus vaak een slimme zet in de provincie Zuid-Holland.

Kosten

Allereerst heb je de investering in de installatie. Ook de installateur is niet gratis, gemiddeld zo’n 35% van de kostprijs. Je stroomverbruik neemt toe, maar aan de andere kant daalt het gasverbruik. Dit moet je natuurlijk wel verrekenen om een helder beeld te krijgen via een installatiebedrijf uit Botlek.

Subsidie (ISDE) in Botlek

De RVO verleent een historische subsidieregeling wanneer je investeert in duurzame energie als het warmtenet, zonneboilers, infraroodpanelen, pelletkachels, biomassaketel en warmtepompen. Zo is er de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ waarmee jij een tegemoetkoming krijgt rond de €2000 – plus minus €2800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het model, vermogen (kW) en het energielabel. Let op: wacht niet te lang.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van zo’n hybride installatie te achterhalen behoor je alle baten en kosten met elkaar verrekenen. De kosten van de installatie, de besparing op je energierekening, en uiteraard je subsidie. Normaliter volgt een aantrekkelijk rendement. Dit geeft een gemiddelde terugverdientijd van +/- 6,5 jaar. Bij complexe installaties waarbij geboord moet worden (aardwarmte) is dit vaak minimaal 13 jaar.

Warmtepomp combineren met CV-ketel

Een hybride systeem onderscheidt zich van een full electric (standalone) warmtepomp. Het werkt namelijk met meerdere warmtebronnen. Voor bijvoorbeeld instant-verwarming, warm water om te douchen en te wassen, en voor voldoende elektriciteit moet jij een combinatie maken tussen energiebronnen. Hiervoor zijn velerlei manieren. De CV-ketel blijft in huis, die is nodig als het erg koud is. Vraag zeker een gediplomeerde installateur in Botlek. Verder kan je zonneboilers en ook zonnepanelen laten installeren. Alles over dit onderwerp kun je hieronder doornemen.

Combineren met bestaande CV ketel

Geef jij de voorkeur aan een hybride warmtepomp? Een goede HR-ketel (van merken als Dietrich + RLM) is in deze situatie cruciaal. Je gasketel wordt alleen geactiveerd op de piekmomenten. Dat kan zijn op koude dagen. Noemenswaardig: niet elke CV-ketel werkt samen met een warmtepomp. Vergelijk altijd goed alle installaties voordat je tot een aankoop overgaat. Bekijk ook de mogelijkheden voor: hybride systeem in Ubbergen installeren.

Zonnepanelen laten installeren (gemeente Rotterdam)

Een warmtepomp met cv-ketel draait op stroom. Deze energie kan je met je eigen zonnepanelen genereren. Deze stroom wordt rechtstreeks verbruikt door de pomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp hebben een uitstekend rendement. Het is een goede stap vooruit richting de “0” op de gasmeter in Botlek.

Zonneboiler toevoegen

Door je eigen zonneboiler kun jij 24/7 aanspraak maken op opgewarmd water voor normaal gebruik, voor de bad/douche of voor de afwas. Deze producten zijn te koop in diverse afmetingen. Met het aantal huisgenoten als basis en energiegebruik selecteer je een kleine (100 liter) of grote zonneboiler (250 liter). Met behulp van grensverleggende zonnecollectoren op je woning wordt het water op een duurzame manier opgewekt. ‘S ochtends en ‘s middags wordt stroom opgewekt die je zelf in de avond weer verbruikt.

Snel zo'n hybride systeem in Botlek installeren voor radiatoren of vloerverwarming? Inspecteer warmtepomp prijzen voor nieuwbouw en bestaande bouw!