Hybride warmtepomp De Bilt Een combi van warmtepomp en CV-ketel: spaar €300 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De oude en vertrouwde cv-ketel (van Nefit, Atag, Intergas, Remeha) wordt per 2021 langzaam uitgefaseerd. Jouw oude & vertrouwde gasgestookte ketel mag je dan enkel inruilen voor een milieuvriendelijk alternatief. O.a. een biomassaketel, het warmtenet, zonneboiler, elektrische cv-ketel, pelletkachel of een warmtepomp. Deze laatste optie is zeer in trek, maar er hangt ook een prijskaartje aan. Goed nieuws, er is een middenweg: het hybride warmtepomp systeem in De Bilt met ketel. Dit is een combinatie van warmtepomp en CV-ketel. De investering is niet enorm, eenvoudig te installeren en het verbruikt amper gas. Op de site signaleer je praktische uitleg over kosten, voordelen en nadelen , energiekosten, terugverdientijd en meer.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combi van een warmtepomp met de “gewone” cv-ketel. Het wordt veel toegepast in De Bilt. Een hybride installatie is zowel interessant voor jaren 80 woningen en meer recente woningen. Het is een gemakkelijke en niet al te dure wijze om de gaskraan zo goed als dicht te draaien. Bovendien is het ook een heel verantwoorde keuze. De hybride warmtepomp onttrekt warmte uit ventilatielucht of omgevingslucht. Je gasverbruik beperk je met gemiddeld 85%. De hr-ketel doet alleen z’n werk als je veel warm water gebruikt.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp heb je in allerlei soorten en maten. Sommige systemen verwarmen puur de woning, en andere uitvoeringen regelen het warme water. Voor haast elke ruimte is er een hybride systeem. Let op: isolatie van dak, vloer en gevel is een vereiste. Welke uitvoering strookt met mijn woning? Hieronder analyseer je bruikbare info over de 2 meest gekozen opties (en bekijk InterClima-MTA systeem).

1. Buitenlucht warmtepomp

Het loopt storm: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in De Bilt. Een speciale buitenventilator neemt warmte uit de buitenlucht (kan lawaaierig zijn). De gewonnen warmte gaat door een leiding naar het binnendeel. Het systeem zet de buitenlucht om naar warm water voor radiatoren of vloerverwarming. Een warmtepomp voorziet in de centrale verwarming, en de cv-ketel voor warm tapwater. Ga jij de warmtepomp inzetten voor het aanmaken van warm water? Dan is een waterboiler noodzakelijk.

2. Ventilatiewarmtepomp

Veel huizen in Nederland beschikken over mechanische ventilatie. De ventilatie warmtepomp maakt slim gebruik van afgezogen ventilatielucht in de woning. De opgevangen warmte wordt getransporteerd naar de CV. Hier vindt een proces plaats dat helpt bij het verwarmen van de woning en voor het maken van warm tapwater. Het systeem heeft een hoog rendement. Hierdoor kun je de energiekosten aanzienlijk reduceren. Benut jij een ventilatielucht warmtepomp exclusief voor de aanmaak van heet water? Dan is een warmtepompboiler de juiste benaming.

Relatief goedkoop

Een hybride apparaat bestel je al vanaf €3000.

Gemakkelijk aan te sluiten

Past in vrijwel elke woning (nieuw en bestaand).

Verantwoord verwarmen

Beperkt jouw gasverbruik met 65%. Of 0 op de meter?

Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Zo’n hybride warmtepomp kopen biedt vele voordelen. De aanschafprijs is laag, er zijn aantrekkelijke subsidies en je gasverbruik neemt af, net als de uitstoot van CO-2 in gemeente De Bilt. Concrete cijfers? Onderstaand lees je een rekenvoorbeeld (of vraag een warmtepomp offerte De Bilt op).

Besparen met een hybride warmtepomp kan je op twee manieren uitleggen: je energienota valt lager uit, en de uitstoot van Co-2 gaat naar beneden. In de tabel kan jij een uitgewerkte calculatie vinden. Op basis van een hybride warmtepompsysteem bespaar je – in een gemiddelde eengezinswoning – om en nabij de €290 per jaar. Tevens reduceer je de CO2 uitstoot met 1600 kilo. Goed voor jouw portemonnee en wel zo duurzaam. Wellicht ook beschikbaar: hybride warmtepomp Miedum.

Type opstelling Verbruik energie* Energierekening* Besparing* CO2-uitstoot
HR-ketel 2000 m3 gas €1260 €0 2800 kilo
Warmtepomp 5 kW met Normale HR-ketel 1000 m3 gas + 1700 kWh per jaar €970 €290 1600 kilo

* Per kalenderjaar (update september 2021).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Krijg ik subsidie voor mijn warmtepomp in De Bilt? (update september 2021)

De hamvraag blijft: wat kost een hybride warmtepomp? Daarvoor dien je rekening te houden met aspecten als kostprijs, kosten van het installeren, eventuele subsidie en extra stroomverbruik. Er is een speciale warmtepomp subsidie (ISDE). Het bestellen van een hybride warmtepomp is zo gek nog niet in de provincie Utrecht.

Prijs van het systeem

De gezamenlijke kosten betreffen o.a. het tarief voor de pomp. Ook de installateur is niet gratis, doorgaans +/- 35% van de verkoopprijs. Het stroomverbruik stijgt, en het gasverbruik neemt af. Verreken de stroom- en gaskosten voor een accuraat kostenplaatje via een installatiebedrijf uit De Bilt.

Subsidie (ISDE) in De Bilt

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt een gulle subsidieregeling voor de aankoop van duurzame energieoplossingen zoals infraroodpanelen, het warmtenet, biomassaketel, zonneboilers, elektrische cv-ketels en warmtepompen. Zo is er de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ waarmee je een bedrag ontvangt tussen de €1800 – €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Let op: wacht niet te lang.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van de hybride warmtepomp te analyseren betaam je alle kosten en baten verrekenen. Kosten systeem + installatiekosten, de besparing op gas, en de hoogte van de subsidie. Doorgaans resulteert dit in een serieus rendement + gemiddelde terugverdientijd van 8,5 jaar. Indien het gaat om kostbare plaatsingen met grondboring (aardbron) gaat dit naar de 12 jaar.

Warmtepomp & CV-ketel combineren

Een hybride systeem onderscheidt zich van een volledig elektrisch (all-electric) systeem. Het is afhankelijk van 2 of meer warmtebronnen. Voor een aangenaam binnenklimaat, heet water voor de douche en keuken, en stroom voor alle elektrische apparaten zal je een combinatie van energiebronnen moeten zoeken. Hiervoor zijn allerlei systemen. De traditionele gas ketel werkt als je veel warm water gebruikt. Vraag minstens een ervaren installateur in De Bilt. Daarbij kan jij een zonneboiler en/of zonnepanelen kiezen. Alles over dit onderwerp lees je hierna.

Combineren met CR-ketel

Geef jij de voorkeur aan een hybride warmtepomp? Een innovatieve HR-ketel (bijv. van Berreta of RLM) is cruciaal. Je gasketel wordt alleen geactiveerd bij piekverbruik. Dat kan zijn op koude dagen. Update: niet elke gasgestookte ketel werkt i.c.m. een warmtepomp. Zoek altijd uitgebreid naar info voordat je tot een aankoop overgaat. Vind alles uit over hybride systeem in Voorhout installeren.

Zonnepanelen laten plaatsen (gemeente De Bilt)

Een warmtepomp met cv-ketel gebruikt natuurlijk stroom. Deze energie kun jij logischerwijs via je eigen zonnepanelen opwekken. De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt door de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp hebben zichzelf vlug terugverdiend. Is voor nu een prima maatregel voor de “0” op de gasmeter in De Bilt.

Zonneboiler aansluiten

In het geval je een zonneboiler hebt, zit je er goed bij. Je hebt heet water voor dagelijks gebruik, om te douchen of in de keuken. Dergelijke boilers kan je bestellen in diverse afmetingen. Op basis van het aantal bewoners en energiebehoefte selecteer je een kleine (175 liter) of grotere boiler (325 liter). Met baanbrekende zonnecollectoren op het dak wordt het water op een duurzame manier opgewekt. Zo kun je overdag energie opwekken dat je in de avond consumeert.

Willen jullie zo'n hybride systeem in De Bilt installeren voor radiatoren of vloerverwarming? Vraag offertes aan m.b.t. warmtepomp prijzen voor nieuwbouw en bestaande bouw!