Hybride warmtepomp De Wilp Een combinatie van CV-ketel en warmtepomp: spaar €450 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De ouderwetse verwarmingsketel (als Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas) mag je vanaf 2021 niet meer vervangen. Jouw welbekende hr-ketel kun je dan enkel vervangen voor een toekomstbestendig alternatief. Hierbij kun je denken aan elektrische cv-ketel, zonneboiler, pelletkachel, het warmtenet, infraroodpanelen of een warmtepomp. Deze laatste optie is zeer populair, maar er hangt ook een prijskaartje aan. Een tussenweg is nu ook mogelijk: het hybride warmtepomp systeem in De Wilp met ketel. Dit is een combinatie van warmtepomp en CV-ketel. Goedkoop, is geschikt voor bestaande bouw en nieuwbouw, en gunstig voor de energienota. Hier detecteer je bruikbare details over verschillende soorten, geschatte besparing, energiekosten, werking en meer.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met jouw “oude” gasgestookte ketel. We zien het veel in De Wilp. Een hybride installatie is rendabel voor wat oudere woningen en nieuwbouw. Een probleemloze en relatief goedkope manier om de gaskraan zo goed als dicht te draaien. Daarbovenop is het een milieuvriendelijk systeem. De hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte uit ventilatie- of buitenlucht. Het gasverbruik breng je gemiddeld terug met 82%. De CV-ketel doet alleen z’n werk als er extra veel vraag is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp is beschikbaar in verschillende soorten. Sommige apparaten zijn puur voor de verwarming, en andere installaties zijn puur voor het opwarmen van water. Voor praktisch elk type woning is er een geschikt systeem. Bedenk wel: matige tot goede isolatie is essentieel. Welke uitvoering strookt met mijn situatie en budget? Hieronder signaleer je meer info over de buitenlucht- en ventilatiepomp (of bekijk SPRSUN systeem).

1. Buitenlucht warmtepomp

Sterk in opkomst: De (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in De Wilp. Een buitenunit (airco-achtig systeem) maakt gebruik van warmte uit de buitenlucht (soms lawaaierig). Deze opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze transformeert de buitenluchtnaar warm water voor radiatoren of vloerverwarming. De warmtepomp zorgt dus voor de verwarming, het warme water komt van de CV-ketel. Ga jij de warmtepomp inzetten voor het aanmaken van warm water? Het plaatsen van een waterboiler is dan onmisbaar.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meeste woningen kunnen mechanisch geventileerd worden. De ventilatie warmtepomp maakt slim gebruik van warmte in de ventilatielucht. De gewonnen warmte wordt naar de gasketel gestuurd. Hier vindt een proces plaats dat helpt voor de centrale verwarming en ook voor het aanmaken van heet water. Het apparaat is bijzonder effectief. Daardoor bespaar je flink op de energiekosten. Wordt een ventilatielucht warmtepomp uitsluitend toegepast voor heet tapwater t.b.v. dagelijks gebruik? Dan noemen we dat een warmtepompboiler.

Betaalbaar

Een hybride installatie is beschikbaar vanaf €3100.

Handige snelle montage

Technisch hoeft er aan de woning niets veranderd te worden.

Verantwoord verwarmen

Reduceert gasverbruik met 70%. Slimme keuze!

Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen biedt vele voordelen. Het is voordelig, de subsidies zijn hoog en je energielasten dalen flink, net als de CO2-uitstoot in gemeente Marum. Waar moet ik aan denken? Hieronder vind je een rekenvoorbeeld (of vraag een warmtepomp offerte De Wilp op).

Kosten besparen via hybride warmtepompen gebeurt op 2 manieren: de totale energielasten gaan naar beneden, en de CO2-uitstoot daalt. In de tabel schetst onze specialist een voorbeeld. Via een hybride warmtepompsysteem bespaar je – in een gemiddelde eengezinswoning – gemiddeld €310 op jaarbasis. Ook beperk je de uitstoot van CO-2 met 1700 kilo. Goed voor jouw portemonnee en je neemt je energie-verantwoordelijkheid. Wellicht ook beschikbaar: hybride warmtepomp Musselkanaal.

Type installatieStroom & Gas verbruik*Energienota*Bezuinigen*CO2-uitstoot
HR-ketel1600 m3 gas€1008€02900 kilo
Warmtepomp 5 kW met Reguliere CV-ketel600 m3 gas + 1600 kWh per jaar€698€3101700 kilo

* Per kalenderjaar (update mei 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Heb ik recht op subsidie voor mijn warmtepomp in De Wilp? (update mei 2020)

Een relevante vraag is: wat kost een hybride warmtepomp? Je moet daarvoor rekening houden met kosten van de apparatuur, aansluitkosten, hoogte van de subsidie en het verwachtte energieverbruik. Check hoe hoog de subsidie is op het gekozen systeem (ISDE). Het snel bestellen van een hybride warmtepomp is vooral dit jaar erg verstandig in de provincie Groningen.

Kosten van de pomp

Je hebt natuurlijk als eerste te maken met het tarief voor de pomp. Een specialist voor het aanleggen kost gemiddeld gezien 30% van de verkoopprijs. Je gaat meer elektriciteit gebruiken, terwijl je minder gas stookt. Deze bepaling moet je natuurlijk verrekenen voor een compleet beeld via een installatiebedrijf uit De Wilp.

ISDE Subsidie in De Wilp

De landelijke autoriteit heeft een gulle subsidieregeling als je kiest voor milieuvriendelijke energieproducten als elektrische cv-ketels, pelletkachels, het warmtenet, infraroodpanelen, biomassaketel en warmtepompen. Dit heet ook wel de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ die recht geeft op een bedrag tussen de €2300 tot +/- €4600. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en energielabel. Zeer interessant dus!

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een hybride systeem te ramen moet je alle baten en kosten in een berekening gooien. De prijs van het apparaat, installatie, de besparing op gas, en natuurlijk subsidie. Vaak kom je uit op een aanzienlijk rendement. Dit geeft een gemiddelde terugverdientijd van 8,5 jaar. Bij de geavanceerde producten waar een grondboring bij komt kijken ligt dit natuurlijk wat langer.

CV-ketel met warmtepomp combineren

Een hybride systeem is echt wat anders dan een standalone (volledig elektrische) pomp. Je bent genoodzaakt te kiezen voor diverse warmtebronnen. O.a. voor het verwarmen van de woning, genoeg warm tapwater, en om alle elektrische producten te laten werken ben je genoodzaakt diverse energiebronnen te combineren. Dit is mogelijk met verscheidene combinaties. De (CV) gasketel springt aan bij piekverbruik. Kies hiervoor zeker een gediplomeerde installateur in De Wilp. Tevens kunnen jullie zonnepanelen en/of een zonneboiler aanschaffen. Een uitgebreide toelichting kun je hieronder doornemen.

Combineren met de huidige CV ketel

Laat jij een hybride warmtepomp installeren? Een goede HR-ketel (bijv. van Buderus of natuurlijk Vaillant) is benodigd. Deze gasketel ondersteunt de warmtepomp wanneer dat echt nodig is. Dat kan zijn in de winter. Goed om te weten: niet elke cv kun je combineren met een warmtepomp. Win eerst informatie in bij de installateur alvorens jij het systeem gaat bestellen. Ook interessant: hybride systeem in Wadenoijen installeren.

Zonnepanelen aanleggen (gemeente Marum)

Een warmtepomp met cv-ketel is best wel een stroomvreter. Deze “extra” stroom kun je eventueel laten opwekken door je eigen zonnepanelen. De opgewekte stroom gaat direct naar de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp zijn op die manier erg aantrekkelijk. Het is een mooi begin voor een energieneutrale woning in De Wilp.

Zonneboiler plaatsen

Met een eigen zonneboiler zit je er goed bij. Je hebt voldoende warm tapwater, voor de bad/douche of in de keuken. Dergelijke boilers kan je bestellen in diverse afmetingen. Gebaseerd op je gezinssituatie en energiegebruik ga jij voor een kleine (100 liter ) of een model met extra capaciteit (350 liter). Dankzij baanbrekende zonnecollectoren bovenop je woning wordt water opgewarmd. Overdag wordt er warm water opgewekt die in de avond meteen consumeerbaar is.

Wil je een hybride systeem in De Wilp laten installeren voor radiatoren of vloerverwarming? Inspecteer warmtepomp prijzen voor oude huizen en nieuwbouw!