Hybride warmtepomp Andijk Combineer jouw huidige ketel met een warmtepomp: spaar €450 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De “gewone” verwarmingsketel (als Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit) mag je vanaf 2021 niet meer vervangen. Jouw klassieke verwarmingsketel kun je dan enkel inruilen voor een gasvrij alternatief. Hierbij kun je denken aan biomassaketel, zonneboiler, elektrische cv-ketel, het warmtenet, pelletkachel of een warmtepomp. Deze laatste optie wordt gezien als de opvolger van de CV, maar is zeker niet goedkoop. Gelukkig is er een betaalbaar alternatief: een hybride warmtepomp systeem in Andijk met ketel. Hierbij gaat het om een combi van een warmtepomp en CV-ketel. Voordelig, eenvoudig te installeren en het verlaagt de CO-2 uitstoot. Hieronder analyseer je praktische uitleg over subsidies, kosten, terugverdientijd, verschillende soorten en meer.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combi van een warmtepomp met de “gewone” verwarmingsketel. We zien het veel in Andijk. Een hybride installatie is goed toepasbaar in bestaande woningen en meer recente woningen. Een simpele en relatief goedkope manier om het gasverbruik terug te dringen. Verder is het een “groene” manier van verwarmen. De hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte uit ventilatie- of buitenlucht. Je gasverbruik beperk je in met gemiddeld 60%. De hr-ketel “helpt” als het erg koud is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp kun je bestellen in verschillende varianten. Sommige installaties zorgen dat het aangenaam warm is in huis, en andere uitvoeringen regelen het warme water. Voor bijna iedere situatie is er een passende installatie. Goed om te weten: isolatie + HR++ glas is benodigd. Welke installatie strookt met mijn woning? Verderop ontdek je meer info over de buitenlucht- en ventilatiepomp (of bekijk Hitachi).

1. Buitenlucht warmtepomp

We merken dat het in trek is: De (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Andijk. Een soort ventilator buiten haalt warmte uit de buitenlucht (soms lawaaierig). Deze opgevangen warmte gaat per leidingen naar de warmtepomp. Deze verandert de buitenlucht naar warm water voor het opwarmen van jouw woning. Een warmtepomp voorziet in de centrale verwarming, het warme water komt van de CV-ketel. Ga jij de warmtepomp inzetten voor het aanmaken van warm water? Dan is een waterboiler noodzakelijk.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meeste woningen kunnen mechanisch geventileerd worden. De ventilatie warmtepomp benut de aangezogen lucht uit huizen. De gewonnen warmte wordt naar de gasketel gestuurd. Deze ketel maakt gebruik van deze warmte om de verwarming van de woning aan te sturen en voor het maken van warm tapwater. Het apparaat werkt doelmatig. Hierdoor kun je de energiekosten aanzienlijk reduceren. Wordt de ventilatielucht warmtepomp enkel gebruikt voor het maken van warm tapwater? Dan hebben we het over een warmtepompboiler.

Relatief goedkoop

Een hybride systeem er er al vanaf €3500.

Makkelijk te installeren

Geen breek- of graafwerkzaamheden noodzakelijk.

Verantwoord verwarmen

Vermindert gasverbruik met 55%. Voor de langetermijn!

Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Zo’n hybride warmtepomp kopen is zo gek nog niet. Het is voordelig, er zijn aantrekkelijke subsidies en je wekelijkse energieverbruik neemt flink af, plus CO2-uitstoot in gemeente Medemblik. Een berekening? Hieronder signaleer je alles wat je moet weten (of vraag een warmtepomp offerte Andijk op).

Besparen op de kosten met een hybride warmtepomp doe je aan twee kanten: je bent maandelijk minder geld kwijt aan energie, en de Co-2 uitstoot wordt gereduceerd. In het schema geeft onze expert een toelichting. Met een hybride warmtepompsysteem bespaar je – in een doorsnee-woning (eenpersoons) – zo rond de €390 per jaarafrekening. Bovendien reduceer je de CO2 uitstoot met 2250 kilo. Maandelijks minder geld uitgeven en je neemt je energie-verantwoordelijkheid. Wellicht ook beschikbaar: hybride warmtepomp Kerkwerve.

Type installatieStroom & Gas verbruik*Energielasten*Besparing*CO2-uitstoot
Reguliere CV-ketel1950 m3 gas€1228,5€03450 kilo
Warmtepomp 5 kW met CV-ketel950 m3 gas + 1200 kWh per jaar€838,5€3902250 kilo

* Per 12 maanden (update juni 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Welke subsidie geldt er voor warmtepompen in Andijk? (update juni 2020)

Een relevante vraag is: wat kost een hybride warmtepomp? Analyseer hiervoor alle onderdelen als kosten van de apparatuur, installatiewerk, hoogte van de subsidie en het toekomstige energieverbruik. Vaak heb je recht op een hoge subsidie (ISDE). Het bestellen van een hybride warmtepomp is zo gek nog niet in de provincie Noord-Holland.

Kosten van de pomp

Als eerste hebben we de kosten van de apparatuur. Daarnaast bedragen de installatiekostendoorgaans +/- 45% van de productprijs. Je gaat meer stroom verbruiken, en het gasverbruik neemt af. Dit moet je natuurlijk wel verrekenen zodat je weet wat de investering je oplevert via een installatiebedrijf uit Andijk.

ISDE Subsidie in Andijk

De overheid faciliteert in een gulle subsidieregeling voor de aankoop van duurzame energieoplossingen zoals biomassaketel, zonneboilers, infraroodpanelen, pelletkachels, het warmtenet en warmtepompen. Dit heet ook wel de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ waarmee jij een tegemoetkoming krijgt rond de €2200 tot ongeveer € 4000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen en energielabel. Dus pak je kans nu het nog kan!

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een hybride systeem te analyseren betaam je alle soorten opbrengsten en kosten in een overzicht plaatsen. De prijs van het apparaat, installatie, de besparing op je energienota, en de hoogte van de subsidie. Over het algemeen resulteert dit in een noemenswaardig rendement + gemiddelde terugverdientijd van 6 jaar. Bij complexe installaties met boringen en grondwater ligt dit natuurlijk wat langer.

Combinatie warmtepomp + CV-ketel

Een hybride systeem werkt ander dan een standalone (volledig elektrische) pomp. Het werkt namelijk met verschillende warmtebronnen. O.a. voor het verwarmen van de woning, een voorraad warm water voor dagelijks gebruik, en om over genoeg elektriciteit te beschikken moet je energiebronnen combineren. Je kunt denken aan allerhande oplossingen. De (CV) gasketel springt aan bij heel koude dagen. Kies hiervoor tenminste een gecertificeerde installateur in Andijk. Daarbij kan je zonneboilers en ook zonnepanelen laten installeren. Alles over dit onderwerp kun je hieronder doornemen.

Combineren met de huidige CV ketel

Geef jij de voorkeur aan een hybride warmtepomp? Een innovatieve HR-ketel (bijvoorbeeld van Dietrich of Rodiac) is in deze situatie nodig. Je gasketel wordt alleen geactiveerd als er extra veel vraag is. Bijvoorbeeld in de koudere maanden. Tip: niet elke traditionele ketel is te combineren met een warmtepomp. Zoek altijd uitgebreid naar info alvorens je een systeem kiest. Lees nu verder over hybride systeem in Sint-Annaland installeren.

Zonnepanelen aanleggen (gemeente Medemblik)

Een warmtepomp met cv-ketel consumeert nogal wat stroom. Deze energie kan jij mogelijk laten opwekken door je eigen zonnepanelen. Je ‘groene’ elektriciteit gaat direct naar de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp kunnen een interessante investering zijn. Is voor nu een prima maatregel voor een gasvrije woning in Andijk.

Zonneboiler aansluiten

Via jouw zonneboiler kun je altijd gebruik maken van heet tapwater dat je kunt gebruiken om te douchen of voor de afwas. Dergelijke boilers kan je bestellen in allerlei formaten. Afhankelijk van de gezinssituatie en behoefte aan energie ga jij voor een kleine (200 liter) of een XL-systeem (375 liter). Via grensverleggende zonnecollectoren op je woning wordt het water verwarmd en opgeslagen. ‘S ochtends en ‘s middags wordt stroom opgewekt die in de avond meteen consumeerbaar is.

Wil je een hybride systeem in Andijk aanleggen voor vloerverwarming of radiatoren? Bekijk warmtepomp prijzen voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw!