Hybride warmtepomp De Koog Een combinatie van CV-ketel en warmtepomp: bespaar €40 p/maand


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De gebruikelijke gasgestookte ketel (zoals Atag, Vaillant, Intergas, Remeha) is niet meer toegestaan vanaf 2021. Jouw “oude” hr-ketel mag je dan enkel inruilen voor een toekomstbestendig alternatief. Hierbij kun je denken aan elektrische cv-ketel, pelletkachel, het warmtenet, zonneboiler, infraroodpanelen of een warmtepomp. Deze laatste optie wordt veel genoemd, maar ook duur. Gelukkig is er een betaalbaar alternatief: het hybride warmtepomp systeem in De Koog met ketel. Dit is een combinatie van CV-ketel en warmtepomp. Betaalbaar, eenvoudig te installeren en je gasverbruik zal drastisch afnemen. Hier ontdek je meer details over kosten, subsidies, geschatte besparing, voordelen en nadelen en meer.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp bovenop de jouw “oude” verwarmingsketel. Een vrij gangbare installatie in De Koog. Zo’n hybride systeem is rendabel voor wat oudere woningen en nieuwe woningen. Het is een gemakkelijke en niet al te dure manier om het gasverbruik te verminderen. Ook is het erg duurzaam. De hybride warmtepomp onttrekt warmte uit ventilatie- of buitenlucht. Je gasverbruik beperk je met gemiddeld 76%. De cv-ketel ondersteunt als er extra veel vraag is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp kun je bestellen in verschillende varianten. Sommige modellen dragen bij aan ruimteverwarming, en andere modellen zijn puur voor het opwarmen van water. Voor eigenlijk elk huis is er een rendabel type pomp. Onthoud wel: enige vorm van isolatie is cruciaal. Welke uitvoering matcht bij mijn woning? Hieronder detecteer je een korte uitleg over de ventilatie- en buitenluchtpomp (en check Nefit systeem).

1. Buitenlucht warmtepomp

Erg populair: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in De Koog. Een soort ventilator buiten neemt warmte uit de buitenlucht (let op, maakt lawaai). Deze opgevangen warmte vindt z’n weg via leidingen naar het binnendeel van de installatie. De warmtepomp zet de buitenlucht om naar warm water voor het opwarmen van jouw woning. De warmtepomp zorgt dus voor de verwarming, en de cv-ketel voor warm tapwater. Wil jij het warme water in huis opwekken met een warmtepomp? Laat dan ook een waterboiler installeren.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meeste woonhuizen kunnen mechanisch geventileerd worden. De ventilatie warmtepomp haalt z’n voordeel uit aanwezige lucht uit keuken, badkamer etc. De gewonnen warmte vindt z’n weg naar de hr-ketel. Dit systeem wordt toegepast voor het aansturen van radiatoren/vloerverwarming en voor warm water om te douchen. De warmtepomp heeft een hoog rendement. Je zult de energiekosten dus naar beneden zien gaan. Zet je de ventilatielucht warmtepomp in enkel voor het maken van warm tapwater? Dan hebben we het over een warmtepompboiler.

Voordelig

Een hybride oplossing vind je al vanaf €3300.

Simpele installatie

Je hele huis hoeft niet over de kop

Een 'groen' systeem

Reduceert gasverbruik met 60%. Slimme keuze!

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen biedt vele voordelen. Het is voordelig, er zijn aantrekkelijke subsidies en je energielasten dalen flink, net als de uitstoot van CO-2 in gemeente Texel. Dat klinkt goed, maar concreet? Verderop analyseer je praktische informatie (of vraag een warmtepomp offerte De Koog aan).

Besparen met een hybride warmtepomp gaat langs 2 kanten: je bent maandelijk minder geld kwijt aan energie, en de CO2-uitstoot daalt. Hiernaast worden twee situatie nader bekeken. Op basis van een hybride warmtepompsysteem bespaar je – in een doorsnee-woning (eenpersoons) – zo rond de €330 per kalenderjaar. Eveneens beperk je de uitstoot van CO-2 met 2350 kilo. Leuk voor de bankrekening dus en wel zo duurzaam. Nu ook online: hybride warmtepomp Moerstraten.

InstallatieEnergieconsumptie*Energierekening*Besparing*CO2-uitstoot
HR-ketel1650 m3 gas€1039,5€03550 kilo
Warmtepomp 5 kW met Reguliere CV-ketel650 m3 gas + 1500 kWh per jaar€709,5€3302350 kilo

* Calculatie op jaarbasis (update juni 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Hoeveel subsidie ontvang ik voor een warmtepomp in De Koog? (update juni 2020)

Een relevante vraag is: wat kost een hybride warmtepomp? Je moet daarvoor rekening houden met aankoopkosten, kosten van de installateur, ISDE subsidie en stroomverbruik. Vaak heb je recht op een hoge subsidie (ISDE). Het bestellen van een hybride warmtepomp wordt zo nog aantrekkelijker in de provincie Noord-Holland.

Kosten van de pomp

De totale kosten bestaan o.a. uit de winkelprijs van de warmtepomp. De vakman die komt plaatsen moet ook betaald worden, gemiddeld zo’n 35% van de pomp-kosten. Je gaat meer elektriciteit gebruiken, en het gasverbruik neemt af. Deze bepaling moet je natuurlijk verrekenen voor een accuraat kostenplaatje via een installatiebedrijf uit De Koog.

ISDE Subsidie in De Koog

De landelijke autoriteit faciliteert in een vorstelijke subsidieregeling wanneer je investeert in duurzame energie als infraroodpanelen, zonneboilers, pelletkachels, het warmtenet, elektrische cv-ketels en warmtepompen. Dit noemen we de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ wat je een bedrag oplevert van zo’n €1100 tot +/- €2900. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en energielabel. Dit maakt het nog aantrekkelijker.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een hybride systeem te achterhalen dien je alle type kosten en baten optellen en berekenen. De totale kosten, de besparing op energie en vanzelfsprekend de subsidie. Vaak resulteert dit in een aantrekkelijk rendement. Dit geeft een gemiddelde terugverdientijd van plus minus 6 jaar. Voor dure systemen waarbij geboord moet worden (aardwarmte) is dit vaak minimaal 13 jaar.

CV-ketel + warmtepomp combinatie

Een hybride systeem werkt ander dan een standalone (volledig elektrische) pomp. Het werkt namelijk met meerdere warmtebronnen. O.a. voor het verwarmen van de woning, genoeg warm tapwater, en voor voldoende elektriciteit zal je een combinatie van energiebronnen moeten zoeken. Dit kan jij doen met allerlei combinaties. De (CV) gasketel springt aan als er extra capaciteit nodig is. Selecteer minstens een gecertificeerde installateur in De Koog. Verder kun jij zonnepanelen en/of een zonneboiler aanschaffen. De mening van onze vakmannen lees je hieronder.

Combinatie met huidige CV-ketel

Ga je de overstap maken naar een hybride warmtepomp? Een innovatieve HR-ketel (bijvoorbeeld van AWB en ook Nefit) is dan cruciaal. De gasgestookte ketel treedt in werking als de warmtevraag erg hoog is. O.a. als de temperatuur buiten laag is. Update: niet elke cv werkt i.c.m. een warmtepomp. Win eerst informatie in bij de installateur voordat je tot een aankoop overgaat. Mensen zochten ook naar: hybride systeem in Vriezenveen installeren.

Zonnepanelen aansluiten (gemeente Texel)

Een warmtepomp met cv-ketel draait op stroom. Deze energie kun je eventueel zelf opwekken met zonnepanelen. De stroom afkomstig van de panelen wordt rechtstreeks verbruikt door de pomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp zijn op die manier erg aantrekkelijk. Het is een goede stap vooruit richting gasvrij wonen in De Koog.

Zonneboiler toevoegen

Door je eigen zonneboiler kun je altijd gebruik maken van heet water voor dagelijks gebruik, voor een warme douche of om te koken. Deze producten zijn te koop in formaten groot en klein. Door te kijken naar aantal inwoners en verbruik van energie zoek jij een kleine (100 liter ) of grote zonneboiler (250 liter). Met krachtige zonnecollectoren op je woning wordt het water verwarmd en opgeslagen. In de ochtend en middag wekt de boiler warm water op die je zelf in de avond weer verbruikt.

Willen jullie zo'n hybride systeem in De Koog installeren voor radiatoren of vloerverwarming? Vraag offertes aan m.b.t. warmtepomp prijzen voor nieuwbouw en bestaande bouw!