Hybride warmtepomp De Veenhoop Een combi van warmtepomp en CV-ketel: bespaar €450 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De ouderwetse cv-ketel (van Vaillant, Intergas, Atag, Remeha) wordt verboden vanaf 2021. Jouw oude & vertrouwde CV-ketel op gas mag je dan alleen omruilen voor een gasvrij alternatief. Onder ander het warmtenet, biomassaketel, zonneboiler, infraroodpanelen, pelletkachel of een warmtepomp. Vooral dat laatste is zeer populair, maar is ook prijzig. Goed nieuws, er is een middenweg: een hybride warmtepomp systeem in De Veenhoop met ketel. Het best te omschrijven als een combi van warmtepomp en hr-ketel. De investering is niet enorm, eenvoudig te installeren en je bespaart op je energierekening. Op de site bekijk je aanvullende details over kosten, energieverbruik, werking, verschillende soorten en CO2-uitstoot.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp op jouw klassieke hr-ketel. Zeer populair in De Veenhoop. Zo’n hybride oplossing is zowel interessant voor jaren 80 woningen en nieuwbouwprojecten. Een probleemloze en relatief goedkope oplossing om de gasrekening te drukken. Daarnaast stoot je veel minder CO-2 uit. De hybride warmtepomp vangt de warmte uit omgevingslucht of ventilatielucht. Het gasverbruik daalt al gauw met 70%. De cv-ketel ondersteunt als het erg koud is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp heb je in allerlei types. Sommige installaties dragen bij aan ruimteverwarming, en andere types zijn puur voor het opwarmen van water. Voor vrijwel elk soort woning is er een hybride systeem. Bedenk wel: isolatie + HR++ glas is een vereiste. Welk model strookt met mijn woning? Hieronder signaleer je een vergelijking van 2 veel gekozen hybride systemen (en vind alles over Sanden systeem).

1. Buitenlucht warmtepomp

Je ziet het steeds meer: De (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in De Veenhoop. Het buitendeel (een soort airco) haalt warmte uit de buitenlucht (kan lawaaierig zijn). Deze warmte gaat door een leiding naar het binnendeel. Het apparaat vormt de buitenlucht om naar warmte om je huis te verwarmen. De warmtepomp zorgt dus voor de verwarming, de opwarming van het gebruikswater komt via de ketel. Wil je de warmtepomp ook gebruiken voor warm tapwater? Laat dan ook een waterboiler installeren.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meeste woningen hebben een mechanisch geventileerd binnenklimaat. De ventilatie warmtepomp maakt slim gebruik van aanwezige lucht uit keuken, badkamer etc. Deze vrijgekomen warmte geeft het af aan de hr-ketel. Hieruit komt energie dat wordt gebruikt voor de centrale verwarming en voor het maken van warm tapwater. De installatie werkt zeer efficiënt. Dit betekent een lagere energierekening! Benut jij een ventilatielucht warmtepomp exclusief voor heet tapwater t.b.v. dagelijks gebruik? Dan is dit eigenlijk een warmtepompboiler.

Relatief goedkoop

Een hybride oplossing vind je al vanaf €2000.

Gemakkelijk aan te sluiten

De installateur is er 1 dag mee bezig

Een 'groen' systeem

Verminder het gasverbruik met 65%. Richting gasloos wonen.

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen biedt vele voordelen. De kostprijs is laag, de verschillende subsidies zijn serieus en je kunt flink besparen op de energielasten en de CO2-uitstoot in gemeente Smallingerland. Waar moet ik aan denken? Onderstaand check je een rekenvoorbeeld (of vraag een warmtepomp offerte De Veenhoop aan).

Kosten besparen via hybride warmtepompen gebeurt op 2 manieren: je energielasten dalen, en je verbruikt veel minder m3 gas (goed voor de aarde). Rechts kan jij een uitgewerkte calculatie vinden. Met een hybride warmtepompsysteem bezuinig je – in een doorsnee-woning (eenpersoons) – zo rond de €370 per jaarafrekening. Eveneens neemt de Co-2 uitstoot af met zo’n 2250 kilo. Leuk voor de bankrekening dus en jij bent duurzaam bezig. Wellicht ook beschikbaar: hybride warmtepomp Muiderberg.

InstallatieEnergieverbruik*Energierekening*Bezuinigen*CO2-uitstoot
HR-ketel1850 m3 gas€1165,5€03450 kilo
Warmtepomp 5 kW met Gewone CV-ketel850 m3 gas + 1300 kWh per jaar€795,5€3702250 kilo

* Berekend op jaarbasis (update juni 2020).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Hoeveel subsidie ontvang ik voor een warmtepomp in De Veenhoop? (update juni 2020)

Een relevante vraag is: wat kost een hybride warmtepomp? Daarbij dien je rekening te houden met investering van de pomp zelf, kosten van de installateur, subsidies en stroomverbruik. Vaak heb je recht op een hoge subsidie (ISDE). Het (online) bestellen van een hybride warmtepomp is dan nog interessanter in de provincie Friesland.

Kosten van de pomp

De totale kosten bestaan o.a. uit de investering in de installatie. Uiteraard kost ook het installeren geld, vaak ongeveer 40% van de pomp-kosten. Je gaat meer elektriciteit gebruiken, maar aan de andere kant daalt het gasverbruik. Probeer een schatting te maken voor een accuraat kostenplaatje via een installatiebedrijf uit De Veenhoop.

ISDE Subsidie in De Veenhoop

Het rijk heeft een historische subsidieregeling wanneer je jouw woning verwarmt met duurzame systemen als infraroodpanelen, biomassaketel, elektrische cv-ketels, pelletkachels, zonneboilers en warmtepompen. Dit heet ook wel de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ wat een tegemoetkoming geeft tussen de €1200 – plus minus €4200. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Dit maakt het nog aantrekkelijker.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een hybride pomp te achterhalen behoor je alle baten en kosten verrekenen. De aanschafkosten, de besparing op je energierekening, en de subsidies. Normaal resulteert dit in een noemenswaardig rendement. Dat geeft doorgaans een gemiddelde terugverdientijd van +/- 6,5 jaar. Indien het gaat om kostbare plaatsingen waarbij geboord moet worden (aardwarmte) moet je rekening houden met 11 jaar.

Warmtepomp & CV-ketel combineren

Een hybride systeem werkt ander dan een full-electric (volledig elektrische) opstelling. Je bent genoodzaakt te kiezen voor minimaal twee warmtebronnen. Voor een aangenaam binnenklimaat, heet water voor de douche en keuken, en stroom voor alle elektrische apparaten zal je een combinatie van energiebronnen moeten zoeken. Dit is mogelijk met velerlei opstellingen. De gasketel (CV) blijft werken op de piekmomenten. Vraag zeker een ervaren installateur in De Veenhoop. Daarbij kunnen jullie zonnepanelen en een zonneboiler laten installeren. Meer daarover lees je hierna.

Combineren met CR-ketel

Geef jij de voorkeur aan een hybride warmtepomp? Een geschikte HR-ketel (van bijvoorbeeld Dietrich en RLM) is echter aan te raden. De gasgestookte ketel treedt in werking bij piekverbruik. Denk aan situaties bij strenge vorst. Update: niet iedere ketel werkt i.c.m. een warmtepomp. Lees je goed in voordat jij het product gaat kopen. Wellicht spreekt dit je ook aan: hybride systeem in Waarder installeren.

Zonnepanelen laten installeren (gemeente Smallingerland)

Een warmtepomp met cv-ketel consumeert nogal wat stroom. De benodigde elektriciteit kun je optioneel opwekken met zonnepanelen. De stroom afkomstig van de panelen wordt toegepast op het verbruik van de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp hebben een uitstekend rendement. Het is een mooi begin voor de “0” op de gasmeter in De Veenhoop.

Combineren met zonneboiler

Met een eigen zonneboiler zit je er goed bij. Je hebt voldoende warm tapwater, voor de bad/douche of in de keuken. Deze producten zijn te koop in allerlei formaten. Op basis van het aantal bewoners en gebruik van energie ga jij voor een kleine (100 liter) of grote variant (250 liter). Met behulp van krachtige zonnecollectoren op het dak wordt warm water gemaakt en in de boiler opgeslagen. Overdag wek je stroom op, en dat kan in de avonduren meteen ingezet worden.

Snel zo'n hybride systeem in De Veenhoop laten plaatsen voor vloerverwarming of radiatoren? Bekijk warmtepomp prijzen voor nieuwe en oude huizen!