Hybride warmtepomp Amsterdam Een combinatie van CV-ketel en warmtepomp: bespaar €50 p/maand


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De oude en vertrouwde CV-ketel op gas (van bijv. Nefit, Remeha, Intergas, Atag) wordt verboden vanaf 2021. Jouw oude & vertrouwde CV-ketel op gas mag je dan alleen vervangen voor een milieuvriendelijk alternatief. Bijvoorbeeld pelletkachel, het warmtenet, biomassaketel, infraroodpanelen, elektrische cv-ketel of een warmtepomp. Zeker die laatste mogelijkheid wordt veel genoemd, hoewel het ook een aardige investering vergt. Daar is iets op gevonden: het hybride warmtepomp systeem in Amsterdam met ketel. Dit is een combinatie van CV-ketel en warmtepomp. Niet al te duur, het is goed te integreren in vrijwel elke woning, en gunstig voor de energienota. Met behulp van deze site analyseer je meer informatie over verschillende soorten, werking, terugverdientijd, voordelen en nadelen en CO2-uitstoot.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp gecombineerd met de “gewone” cv-ketel. We zien het veel in Amsterdam. Een hybride installatie is zowel interessant voor jaren 80 woningen en nieuwe huizen. Het is een gemakkelijke en relatief goedkope wijze om te besparen op de energienota. Daarnaast is het een milieuvriendelijk systeem. De hybride warmtepomp haalt warmte uit omgevingslucht of ventilatielucht. Je gasverbruik breng je gemiddeld terug met 79%. De CV-ketel “helpt” als er extra veel vraag is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp heb je in allerlei soorten en maten. Sommige systemen zorgen voor een verwarmd huis, en andere types dragen enkel zorg voor warm water (douchen, koken). Voor vrijwel elk soort woning is er een hybride systeem. Bedenk wel: enige vorm van isolatie is een vereiste. Welke installatie rijmt met mijn huis? Hieronder analyseer je praktische info over de 2 meest populaire installaties (of check Hautec).

1. Buitenlucht warmtepomp

Sterk in opkomst: De (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Amsterdam. Het buitendeel (een soort airco) neemt warmte uit de buitenlucht (maakt wat lawaai). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp. De pomp verandert de buitenlucht naar warmte voor jouw verwarmingssysteem. Een warmtepomp voorziet in de centrale verwarming, en de cv-ketel voor warm tapwater. Zoek jij een systeem dat ook het tapwater opwarmt? Het plaatsen van een waterboiler is dan onmisbaar.

2. Ventilatiewarmtepomp

Veel nieuwere woningen hebben de beschikking over MV (mechanische ventilatie). De ventilatie warmtepomp benut de aangezogen lucht uit huizen. Deze warmte wordt getransporteerd naar de CV. Deze ketel maakt gebruik van deze warmte voor het verwarmen van de woning en voor het maken van warm tapwater. De pomp werkt zeer efficiënt. Zo houd je geld over (verlaging van het energietarief). Gebruik je de ventilatielucht warmtepomp alleen voor het opwekken van warm water (bijv. om te douchen). Dan spreken we van een warmtepompboiler.

Betaalbaar

Een hybride opstelling laat je al installeren vanaf €3000.

Makkelijk te installeren

Werkt met jouw huidige ketel en verwarming

Milieubewust product

Vermindert gasverbruik met 55%. Maximaal zorgdragen!

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Zo’n hybride warmtepomp kopen is voor veel woningeigenaren interessant. Het is niet duur, je kunt profiteren van subsidies en je energielasten dalen flink, net als de uitstoot van CO-2 in gemeente Amsterdam. Dat klinkt goed, maar concreet? Hieronder signaleer je alle details (of vraag een warmtepomp offerte Amsterdam aan).

Besparingen realiseren met hybride warmtepompen gebeurt op 2 manieren: je energielasten dalen, en je stoot minder CO-2 uit. In de tabel vind je een rekenvoorbeeld. Via een hybride warmtepompsysteem bezuinig je – in een doorsnee-woning (eenpersoons) – eenvoudig €450 per kalenderjaar. Ook daalt jouw Co2 uitstoot met 1950 kilo. Flink wat goed besparen en daarnaast erg milieubewust. Wellicht ook beschikbaar: hybride warmtepomp Kekerdom.

Type installatie Energieverbruik* Kosten stroom + gas* Bezuiniging* CO2-uitstoot
HR-ketel 1650 m3 gas €1039,5 €0 3150 kilo
Warmtepomp 5 kW met Gewone CV-ketel 650 m3 gas + 900 kWh per jaar €589,5 €450 1950 kilo

* Berekend op jaarbasis (update mei 2024).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Heb ik recht op subsidie voor mijn warmtepomp in Amsterdam? (update mei 2024)

De grote vraag is natuurlijk: wat kost een hybride warmtepomp? Maak hiervoor een complete rekensom met investering van de pomp zelf, kosten van de installateur, eventuele subsidie en stroomverbruik. Check hoe hoog de subsidie is op het gekozen systeem (ISDE). Het bestellen van een hybride warmtepomp is dus vaak een slimme zet in de provincie Noord-Holland.

Prijs van het systeem

Allereerst heb je de kostprijs van het systeem. Ook de installateur is niet gratis, ga uit van 45% van het artikel. Je gaat meer stroom verbruiken, en het gasverbruik neemt af. Probeer een schatting te maken voor een accuraat kostenplaatje via een installatiebedrijf uit Amsterdam.

Subsidie (ISDE) in Amsterdam

De landelijke autoriteit faciliteert in een historische subsidieregeling op het moment dat je overgaat tot duurzame aankopen van biomassaketel, elektrische cv-ketels, het warmtenet, infraroodpanelen, zonneboilers en warmtepompen. Zo is er de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ waarmee jij een tegemoetkoming krijgt rond de €1400 tot €3000. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Dit maakt het nog aantrekkelijker.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van zo’n hybride installatie te achterhalen dien je alle bovenstaande zaken optellen en berekenen. De totale kosten, de energiebesparingen en uiteraard je subsidie. Normaal vloeit hieruit voort een hoog rendement en een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar. Voor dure systemen waarbij geboord moet worden (aardwarmte) moet je rekening houden met 11 jaar.

Warmtepomp combineren met CV-ketel

Een hybride systeem differentieert zich van een volledig elektrisch (all-electric) systeem. Het systeem werkt samen met minimaal twee warmtebronnen. O.a. voor het verwarmen van de woning, heet tapwater voor direct gebruik, en stroom voor alle elektrische apparaten zal je een combinatie van energiebronnen moeten zoeken. Dit kan jij doen met allerhande oplossingen. De (CV) gasketel springt aan als je veel warm water gebruikt. Selecteer minstens een ervaren installateur in Amsterdam. Tevens kan jij zonneboilers en ook zonnepanelen laten installeren. Meer over al deze combinaties bekijk je hierna.

Combinatie met huidige CV-ketel

Kies je voor een hybride warmtepomp? Een (relatief) recent geplaatste HR-ketel (van bijvoorbeeld Buderus + Novum) is in dit geval cruciaal. De gas-gestookte-ketel werkt uitsluitend als je veel warm water gebruikt. Wanneer? Bijvoorbeeld bij strenge vorst. Let op: niet iedere ketel is te combineren met een warmtepomp. Win eerst informatie in bij de installateur voordat jij het product gaat kopen. Misschien vind je dit ook relevant: hybride systeem in Sint Maartensbrug installeren.

Zonnepanelen aansluiten (gemeente Amsterdam)

Een warmtepomp met cv-ketel gebruikt natuurlijk stroom. De stroom kan jij mogelijk laten opwekken door je eigen zonnepanelen. De stroom afkomstig van de panelen gaat direct naar de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp zijn snel terugverdiend. Een goede stap richting een gasvrije woning in Amsterdam.

Zonneboiler

Wanneer je zo’n zonneboiler koopt, zit je er goed bij. Je hebt opgewarmd water voor normaal gebruik, in de badkamer of in de keuken. Ze zijn verkrijgbaar grote en kleine versies. Met het aantal huisgenoten als basis en energiebehoefte maak je de keuze voor een kleine (200 liter) of grote variant (325 liter). Met behulp van een speciaal type zonnecollectoren op het dak wordt warm water gemaakt en in de boiler opgeslagen. Zo kun je overdag energie opwekken dat je in de avond consumeert.

Snel zo'n hybride systeem in Amsterdam laten plaatsen voor radiatoren of vloerverwarming? Aanvraag warmtepomp prijzen voor oude en nieuwe woningen!