Hybride warmtepomp Groningen Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp: bespaar €30 p/maand


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De klassieke mono cv-ketel (zoals o.a. Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant) wordt verboden vanaf 2021. Jouw “oude” CV-ketel op gas mag je dan uitsluitend omwisselen voor een milieuvriendelijk alternatief. Interessante opties zijn pelletkachel, zonneboiler, elektrische cv-ketel, biomassaketel, infraroodpanelen of een warmtepomp. Zeker die laatste mogelijkheid is zeer populair, maar is ook prijzig. Een tussenweg is nu ook mogelijk: het hybride warmtepomp systeem in Groningen met ketel. Het best te omschrijven als een combi van warmtepomp en hr-ketel. Voordelig, het past in vrijwel elke woning, en je gasverbruik zal drastisch afnemen. Met behulp van deze site signaleer je meer uitleg over verschillende soorten, energieverbruik, voordelen en nadelen , subsidies en CO2-uitstoot.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp bovenop de de welbekende cv-ketel. Het wordt veel toegepast in Groningen. Een hybride installatie is goed toepasbaar in bestaande woningen en nieuwe huizen. Het is een gemakkelijke en niet al te dure manier om de gasrekening te drukken. Daarnaast is het erg duurzaam. De hybride warmtepomp neemt de warmte uit buiten- of ventilatielucht. Je gasverbruik reduceer je met gemiddeld 61%. De hr-ketel is alleen nodig als je veel warm water gebruikt.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp kun je bestellen in verschillende varianten. Sommige modellen zijn puur voor de verwarming, en andere apparaten dragen zorg voor water om te douchen. Voor bijna iedere situatie is er een oplossing. Belangrijk: enige vorm van isolatie is vereist. Welk type pomp matcht bij mijn huis? Onderstaand analyseer je praktische info over de ventilatie- en buitenluchtpomp (en check Airwell installatie).

1. Buitenlucht warmtepomp

Erg populair: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Groningen. Een soort airco-installatie haalt warmte uit de buitenlucht (kan lawaai maken). Deze warmte gaat door een leiding naar de warmtepomp die binnen staat. De warmtepomp zet de buitenlucht om naar warm water dat naar jouw radiatoren of vloerverwarming wordt gestuurd. De warmtepomp zorgt dus voor de verwarming, en de cv-ketel voor warm tapwater. Wil jij naast de verwarming ook het warme tapwater regelen met de warmtepomp? Ga dan gebruik maken van een waterboiler.

2. Ventilatiewarmtepomp

Het merendeel van de huizen hebben de beschikking over MV (mechanische ventilatie). De ventilatie warmtepomp profiteert van afgezogen ventilatielucht in de woning. De gewonnen warmte wordt naar de gasketel gestuurd. Hieruit komt energie dat wordt gebruikt voor het aansturen van radiatoren/vloerverwarming en voor het maken van warm tapwater. De warmtepomp werkt doelmatig. Daardoor bespaar je flink op de energiekosten. Gebruik je de ventilatielucht warmtepomp alleen voor warm water om te douchen/koken/wassen? Dan is een warmtepompboiler de juiste benaming.

Relatief goedkoop

Een hybride apparaat vind je al vanaf €2500.

Handige snelle montage

De installateur is er 1 dag mee bezig

Duurzame oplossing

Beperkt jouw gasverbruik met 55%. Slimme keuze!

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen is voor veel woningeigenaren interessant. De aanschafprijs is laag, er zijn aantrekkelijke subsidies en je wekelijkse energieverbruik neemt flink af, plus CO2-uitstoot in gemeente Groningen. Concrete cijfers? Hieronder detecteer je meer uitleg (of vraag een warmtepomp offerte Groningen aan).

Kosten besparen via hybride warmtepompen kan je op twee manieren uitleggen: je energienota valt lager uit, en de CO2-uitstoot daalt. Hiernaast vind je een rekenvoorbeeld. Via een hybride warmtepompsysteem bespaar je – in een doorsnee-woning (eenpersoons) – gemiddeld €350 per kalenderjaar. Daarnaast minimaliseer je de uitstoot van CO-2 tot 2350 kilo. Leuk voor de bankrekening dus en jij bent duurzaam bezig. Op hybridewarmtepompvergelijken.nl bekijk je ook hybride warmtepomp Randwijk.

Installatie Energieconsumptie* Energiekosten* Besparing* CO2-uitstoot
Reguliere CV-ketel 1600 m3 gas €1008 €0 3550 kilo
Warmtepomp 5 kW met CV-ketel 600 m3 gas + 1400 kWh per jaar €658 €350 2350 kilo

* Berekend op jaarbasis (update mei 2024).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Hoeveel subsidie ontvang ik voor een warmtepomp in Groningen? (update mei 2024)

De grote vraag is natuurlijk: wat kost een hybride warmtepomp? Analyseer hiervoor alle onderdelen als investering van de pomp zelf, installatiewerk, hoogte van de subsidie en stroomverbruik. Check hoe hoog de subsidie is op het gekozen systeem (ISDE). Het bestellen van een hybride warmtepomp is dus vaak een slimme zet in de provincie Groningen.

Kosten

De totale kosten bestaan o.a. uit de winkelprijs van de warmtepomp. Ook de installateur is niet gratis, doorgaans +/- 45% van de productprijs. Je gaat meer elektriciteit gebruiken, maar veel minder (duur) gas. Dit dien je met elkaar te verrekenen voor een compleet beeld van de kosten via een installatiebedrijf uit Groningen.

Subsidie (ISDE) in Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hanteert een royale subsidieregeling wanneer je jouw woning verwarmt met duurzame systemen als pelletkachels, elektrische cv-ketels, het warmtenet, biomassaketel, zonneboilers en warmtepompen. Dit noemen we de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ die recht geeft op een bedrag tussen de €900 tot €3600. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en energielabel. Zeer interessant dus!

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van deze hybride opstelling te ontdekken moet je beslist alle variabelen optellen en berekenen. De kosten van de installatie, de vermindering van energieverbruik en de hoogte van de subsidie. In het algemeen kom je uit op een behoorlijk rendement + gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 8,5 jaar. Bij complexe installaties met aardwarmte (boring) ligt dit uiteraard hoger.

CV-ketel met warmtepomp combineren

Een hybride systeem is echt wat anders dan een full-electric (volledig elektrische) opstelling. Het is afhankelijk van 2 of meer warmtebronnen. Bijv. voor de verwarming van je huis, warm water om te douchen en te wassen, en voor voldoende elektriciteit moet jij een combinatie maken tussen energiebronnen. Hiervoor zijn verscheidene oplossingen. De gasketel (CV) blijft werken als het erg koud is. Selecteer tenminste een betrouwbare installateur in Groningen. Verder kun je zonnepanelen en een zonneboiler laten installeren. Alles over dit onderwerp lees je hierna.

Combinatie met jouw huidige CV-ketel

Ga jij voor een hybride warmtepomp? Een (vrij) nieuw gekochte HR-ketel (bijv. van Baxi + Rodiac) is in dit geval onontbeerlijk. De gasketel springt bij als er extra veel vraag is. Denk aan situaties op koude dagen. Belangrijk: niet elke hr-ketel werkt in combinatie met een warmtepomp. Zoek altijd uitgebreid naar info voor je overgaat tot de aankoop. Lees nu verder over hybride systeem in Amstelhoek installeren.

Zonnepanelen installeren (gemeente Groningen)

Een warmtepomp met cv-ketel gebruikt natuurlijk stroom. Deze energie kun jij logischerwijs laten opwekken door je eigen zonnepanelen. Je ‘groene’ elektriciteit wordt meteen aan de warmtepomp geleverd. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp zijn op die manier erg aantrekkelijk. Is voor nu een prima maatregel voor een energieneutrale woning in Groningen.

Zonneboiler plaatsen

In het geval je een zonneboiler hebt, zit je nooit verlegen om heet tapwater dat je kunt gebruiken voor sanitair gebruik of om te koken. Deze systemen kun je laten plaatsen in formaten groot en klein. Door te kijken naar aantal inwoners en behoefte aan energie ga jij voor een kleine (200 liter) of grote variant (400 liter). Via baanbrekende zonnecollectoren bovenop je woning wordt het water op een duurzame manier opgewekt. Zo kun je overdag energie opwekken die je ’s avonds gebruikt.

Willen jullie zo'n hybride systeem in Groningen aanleggen voor radiatoren of vloerverwarming? Aanvraag warmtepomp prijzen voor nieuwe en oude huizen!