Hybride warmtepomp Haarlem Een combi van warmtepomp en CV-ketel: bespaar €45 p/maand


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De traditionele mono cv-ketel (zoals o.a. Remeha, Atag, Nefit, Vaillant) mag je vanaf 2021 niet meer vervangen. Jouw welbekende hr-ketel mag je dan uitsluitend omruilen voor een groene verwarmingsbron. Denk daarbij aan infraroodpanelen, het warmtenet, biomassaketel, zonneboiler, pelletkachel of een warmtepomp. De laatstgenoemde wordt gezien als de opvolger van de CV, maar is ook prijzig. Maar er een goedkoper alternatief: het hybride warmtepomp systeem in Haarlem met ketel. In feite een combi van HR-ketel en een warmtepomp. Niet al te duur, is geschikt voor bestaande bouw en nieuwbouw, en het verlaagt de CO-2 uitstoot. Met behulp van deze site check je nuttige uitleg over terugverdientijd, kosten, subsidies, energieverbruik enz.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp op de “gewone” verwarmingsketel. Zeer populair in Haarlem. Een hybride installatie wordt veel toegepast in bestaande bouw en nieuwbouwprojecten. Een probleemloze en betaalbare manier om het gasverbruik te verminderen. Daarnaast is het een “groene” manier van verwarmen. De hybride warmtepomp onttrekt warmte uit ventilatielucht of buitenlucht. Je gasverbruik kan je zo reduceren met 75%. De hr-ketel is alleen nodig wanneer dat echt nodig is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp is er in allerlei uitvoeringen. Sommige uitvoeringen verwarmen puur de woning, en andere installaties zorgen voor alleen warm tapwater. Voor bijna elke woning is er een geschikt systeem. Let op: redelijke isolatie is cruciaal. Welk systeem strookt met mijn situatie en budget? Hieronder vind je een korte uitleg over de buitenlucht- en ventilatiepomp (of bekijk CLINT installatie).

1. Buitenlucht warmtepomp

Sterk in opkomst: De (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Haarlem. Een buitenunit met ventilator “vangt” warmte uit de buitenlucht (let op, maakt lawaai). Deze opgevangen warmte gaat met een leiding naar het binnendeel. Deze verandert de buitenlucht naar warm water voor het opwarmen van jouw woning. Het warmtepomp-gedeelte draagt zorg voor verwarming, en de cv-ketel voor warm tapwater. Ga jij de warmtepomp inzetten voor het aanmaken van warm water? Het plaatsen van een waterboiler is dan onmisbaar.

2. Ventilatiewarmtepomp

Veel huizen in Nederland hebben een mechanisch geventileerd binnenklimaat. De ventilatie warmtepomp maakt slim gebruik van afgezogen ventilatielucht in de woning. Deze vrijgekomen warmte geeft het af aan de hr-ketel. De ketel gebruikt de warmte voor het aansturen van radiatoren/vloerverwarming en ook voor het aanmaken van heet water. Het systeem werkt zeer efficiënt. Je zult de energiekosten dus naar beneden zien gaan. Gebruik je de ventilatielucht warmtepomp alleen voor het maken van warm tapwater? Dan is een warmtepompboiler de juiste benaming.

Voordelig

Een hybride apparaat vind je al vanaf €3500.

Handige snelle montage

Prima te integreren in bestaande woningen.

Toekomstbestendig

Minimaliseert gasverbruik met 75%. Bijna gasvrij leven.

Wat kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Zo’n hybride warmtepomp kopen is een slimme keuze. De investering ligt laag, je kunt profiteren van subsidies en je gasverbruik neemt af, net als de CO2-uitstoot in gemeente Haarlem. Concrete cijfers? Hieronder analyseer je bruikbare informatie (of vraag een warmtepomp offerte Haarlem aan).

Besparen met een hybride warmtepomp gebeurt op 2 manieren: je bespaart op je energielasten, en je verbruikt veel minder m3 gas (goed voor de aarde). In het schema geeft onze expert een toelichting. Dankzij een hybride warmtepompsysteem bespaar je – in het geval van een eengezinswoning – eenvoudig €370 per kalenderjaar. Tevens verminder jij CO2 uitstoot 2350 kilo. Flink wat goed besparen en daarnaast erg milieubewust. Wellicht ook beschikbaar: hybride warmtepomp Ressen.

Type opstelling Energieconsumptie* Energiekosten* Besparen* CO2-uitstoot
Gewone CV-ketel 1900 m3 gas €1197 €0 3550 kilo
Warmtepomp 5 kW met Gewone CV-ketel 900 m3 gas + 1300 kWh per jaar €827 €370 2350 kilo

* Calculatie op jaarbasis (update april 2024).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Welke subsidie geldt er voor warmtepompen in Haarlem? (update april 2024)

Uiteindelijk wil je 1 ding weten: wat kost een hybride warmtepomp? Daarbij dien je rekening te houden met aankoopkosten, kosten van de installateur, Investeringssubsidie duurzame energie en stroomverbruik. Vaak heb je recht op een hoge subsidie (ISDE). Het snel bestellen van een hybride warmtepomp is dan nog interessanter in de provincie Noord-Holland.

Prijs van het systeem

Je hebt natuurlijk als eerste te maken met het tarief voor de pomp. Ook de installateur is niet gratis, doorgaans +/- 40% van het artikel. Je gaat meer stroom verbruiken, maar aan de andere kant daalt het gasverbruik. Dit moet je natuurlijk wel verrekenen om te weten wat het echte kostenplaatje is via een installatiebedrijf uit Haarlem.

Subsidie (ISDE) in Haarlem

Het rijk verleent een historische subsidieregeling wanneer je investeert in duurzame energie als zonneboilers, het warmtenet, pelletkachels, elektrische cv-ketels, infraroodpanelen en warmtepompen. Dit heet ook wel de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ waarmee jij een tegemoetkoming krijgt rond de €2000 – plus minus €3900. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en energielabel. Profiteer nu het nog kan.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van de hybride warmtepomp te achterhalen moet je beslist alle bovenstaande zaken met elkaar verrekenen. De prijs van het apparaat, installatie, de vermindering van energieverbruik en uiteraard je subsidie. Over het algemeen vloeit hieruit voort een aantrekkelijk rendement en een gemiddelde terugverdientijd van ongeveer 8 jaar. Indien het gaat om kostbare plaatsingen met water-water en aardbronnen moet je rekening houden met 11 jaar.

Combinatie warmtepomp + CV-ketel

Een hybride systeem werkt ander dan een standalone (volledig elektrische) pomp. Je bent genoodzaakt te kiezen voor verschillende warmtebronnen. Bijv. voor de verwarming van je huis, genoeg warm tapwater, en voor voldoende elektriciteit moet jij een combinatie maken tussen energiebronnen. Dit kan met allerhande combinaties. De CV-ketel blijft in huis, die is nodig wanneer dat echt nodig is. Kies hiervoor minstens een gediplomeerde installateur in Haarlem. Daarnaast kunnen jullie zonnepanelen en/of een zonneboiler laten installeren. Alles over dit onderwerp check je in onderstaande alinea.

Combinatie met huidige CV-ketel

Kies je voor een hybride warmtepomp? Een (relatief) recent geplaatste HR-ketel (bijvoorbeeld van Ferroli en Radson) is wel nodig. Je gasketel wordt alleen geactiveerd als het echt nodig is. Bijvoorbeeld bij strenge vorst. Update: niet iedere ketel werkt samen met een warmtepomp. Lees je goed in voor je overgaat tot de aankoop. Ook interessant: hybride systeem in Anloo installeren.

Zonnepanelen aanleggen (gemeente Haarlem)

Een warmtepomp met cv-ketel verbruikt veel energie. De benodigde elektriciteit kun jij logischerwijs zelf opwekken met zonnepanelen. Deze energie wordt toegepast op het verbruik van de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp hebben een uitstekend rendement. Het is een mooi begin voor gasvrij wonen in Haarlem.

Zonneboiler

Door je eigen zonneboiler zit je nooit verlegen om opgewarmd water voor normaal gebruik, voor een warme douche of voor de afwas. Deze systemen kun je laten plaatsen in verschillende groottes. Met het aantal huisgenoten als basis en verbruik van energie maak je de keuze voor een kleine (100 liter) of grote zonneboiler (325 liter). Middels grensverleggende zonnecollectoren op jouw dak wordt het water verwarmd en opgeslagen. In de ochtend en middag wekt de boiler warm water op en dat kan in de avonduren meteen ingezet worden.

Snel zo'n hybride systeem in Haarlem aanleggen voor radiatoren of vloerverwarming? Inspecteer warmtepomp prijzen voor nieuwe en oude huizen!