Hybride warmtepomp Utrecht Een CV-ketel in combinatie met een warmtepomp: bezuinig €300 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De ouderwetse cv-ketel (van Vaillant, Atag, Nefit, Remeha) mag je vanaf 2021 niet meer vervangen. Jouw oude & vertrouwde hr-ketel mag je dan enkel omwisselen voor een alternatief dat minder of geen gas verbruikt. Onder ander het warmtenet, biomassaketel, zonneboiler, pelletkachel, elektrische cv-ketel of een warmtepomp. De laatstgenoemde wordt veel genoemd, maar is zeker niet goedkoop. Goed nieuws, er is een middenweg: het hybride warmtepomp systeem in Utrecht met ketel. Het best te omschrijven als een combi van warmtepomp en hr-ketel. Goedkoop, eenvoudig te installeren en goed voor het milieu en jouw portemonnee. Op de site detecteer je bruikbare informatie over kosten, geschatte besparing, werking, energieverbruik enz.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp gecombineerd met de welbekende gasgestookte ketel. Het wordt veel toegepast in Utrecht. Een dergelijk hybride opstelling rendeert in bestaande bouw en nieuwe huizen. Een relatief eenvoudige en relatief goedkope manier om de gasrekening te drukken. Daarbovenop is het erg duurzaam. De hybride warmtepomp neemt de warmte uit ventilatielucht of omgevingslucht. Je gasverbruik minimaliseer je zo met 70%. De cv-ketel is alleen nodig als het erg koud is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp is er in allerlei uitvoeringen. Sommige apparaten zijn puur voor de verwarming, en andere modellen regelen het warme water. Voor vrijwel elk soort woning is er een geschikt systeem. Goed om te weten: enige vorm van isolatie is cruciaal. Welk model strookt met mijn wensen en budget? Hieronder vergelijk je een korte uitleg over de ventilatie- en buitenluchtpomp (en check Sirac).

1. Buitenlucht warmtepomp

Sterk in opkomst: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Utrecht. Een soort airco buiten onttrekt warmte uit de buitenlucht (let op, maakt lawaai). Deze warmte gaat door een leiding naar de warmtepomp die binnen staat. Deze verandert de buitenlucht naar warm water voor radiatoren of vloerverwarming. De warmtepomp zorgt dus voor de verwarming, en de cv-ketel voor warm tapwater. Ga jij de warmtepomp inzetten voor het aanmaken van warm water? Dan is een waterboiler noodzakelijk.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meeste woningen beschikken over mechanische ventilatie. De ventilatie warmtepomp profiteert van lucht uit het huis zelf. De warmte die hier wordt gewonnen vindt z’n weg naar de hr-ketel. De ketel gebruikt de warmte voor de centrale verwarming en voor het maken van warm tapwater. De installatie is bijzonder effectief. Zo houd je geld over (verlaging van het energietarief). Wordt de ventilatielucht warmtepomp enkel gebruikt voor warm water om te douchen/koken/wassen? Dan is een warmtepompboiler de juiste benaming.

Voordelig

Een hybride oplossing vind je al vanaf €2500.

Makkelijk te installeren

Geen breek- of graafwerkzaamheden noodzakelijk.

Toekomstbestendig

Verkleint jouw gasverbruik met 70%. Slimme keuze!

Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen is een slimme keuze. De kostprijs is laag, jij kan aanspraken maken op subsidies en je gasverbruik wordt gereduceerd, hetzelfde geldt voor de CO2-uitstoot in gemeente Utrecht. Waar moet ik aan denken? Hieronder bekijk je praktische informatie (of vraag een warmtepomp offerte Utrecht aan).

Besparingen realiseren met hybride warmtepompen doe je aan twee kanten: je bent maandelijk minder geld kwijt aan energie, en de Co-2 uitstoot wordt gereduceerd. Op onze website geeft onze expert een toelichting. Via een hybride warmtepompsysteem bespaar je – in een doorsnee-woning (eenpersoons) – al gauw €370 per 12 maanden. Tevens minimaliseer je de uitstoot van CO-2 tot 2350 kilo. Leuk voor de bankrekening dus en je bestrijdt het broeikaseffect. Andere regio? Bekijk nu direct alles over hybride warmtepomp Eppenhuizen.

Type systeem Gas + Elektra verbruik* Kosten stroom + gas* Bezuiniging* CO2-uitstoot
Reguliere CV-ketel 1600 m3 gas €1008 €0 3550 kilo
Warmtepomp 5 kW met Reguliere CV-ketel 600 m3 gas + 1300 kWh per jaar €638 €370 2350 kilo

* Per 12 maanden (update mei 2024).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Hoeveel subsidie ontvang ik voor een warmtepomp in Utrecht? (update mei 2024)

De grote vraag is natuurlijk: wat kost een hybride warmtepomp? Daarbij dien je rekening te houden met kostprijs, aansluitkosten, hoogte van de subsidie en stroomverbruik. Je kunt aanspraak maken op de ISDE subsidieregeling. Het bestellen van een hybride warmtepomp is zo gek nog niet in de provincie Utrecht.

Productprijs

Het totaalplaatje bestaat voornamelijk uit de investering in de installatie. Uiteraard kost ook het installeren geld, vaak ongeveer 25% van de productprijs. Je gaat meer elektriciteit gebruiken, en het gasverbruik neemt af. Probeer een schatting te maken voor een compleet beeld via een installatiebedrijf uit Utrecht.

Subsidie (ISDE) in Utrecht

De landelijke autoriteit hanteert een royale subsidieregeling op het moment dat je overgaat tot duurzame aankopen van het warmtenet, elektrische cv-ketels, zonneboilers, pelletkachels, infraroodpanelen en warmtepompen. Ook bekend als de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ wat je een bedrag oplevert van zo’n €2400 – plus minus €3900. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Let op: wacht niet te lang.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van zo’n hybride installatie te berekenen dien je alle baten en kosten in een overzicht plaatsen. De aanschafkosten, de energie die je minder gaat verbruiken, en de hoogte van de subsidie. Gewoonlijk vloeit hieruit voort een interessant rendement en een gemiddelde terugverdientijd van +/- 6,5 jaar. Bij complexe installaties waarbij geboord moet worden (aardwarmte) is dit vaak minimaal 13 jaar.

Warmtepomp & CV-ketel combineren

Een hybride systeem is echt wat anders dan een standalone (volledig elektrische) pomp. Je kiest namelijk altijd verschillende warmtebronnen. Voor het aansturen van de verwarming, heet water voor de douche en keuken, en om over genoeg elektriciteit te beschikken ben je genoodzaakt diverse energiebronnen te combineren. Dit kan jij doen met velerlei combinaties. De gasgestookte ketel doet z’n werk op wanneer dat echt nodig is. Kies hiervoor wel een ervaren installateur in Utrecht. Bovendien kan jij zonnepanelen en een zonneboiler installeren. Alles over dit onderwerp bekijk je hierna.

Combineren met bestaande CV ketel

Ga jij voor een hybride warmtepomp? Een compatibel HR-ketel (van een merk als Buderus en ook Mark) is dan nodig. De gas-gestookte-ketel werkt uitsluitend als er extra capaciteit nodig is. Onder andere in de winter. Actualiteit: niet elke cv werkt i.c.m. een warmtepomp. Laat je altijd goed informeren alvorens je een systeem kiest. Vind alles uit over hybride systeem in Nieuwstadt installeren.

Zonnepanelen laten plaatsen (gemeente Utrecht)

Een warmtepomp met cv-ketel is best wel een stroomvreter. De stroom kun jij logischerwijs met je eigen zonnepanelen genereren. De stroom afkomstig van de panelen gaat direct naar de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp zijn op die manier erg aantrekkelijk. Is voor nu een prima maatregel voor gasvrij wonen in Utrecht.

Zonneboiler toevoegen

Wanneer je zo’n zonneboiler koopt, heb je altijd de beschikking over opgewarmd water voor normaal gebruik, voor sanitair gebruik of voor de wasmachine. De boilers zijn er in formaten groot en klein. Op basis van het aantal bewoners en energieverbruik maak je de keuze voor een kleine (200 liter) of grote variant (275 liter). Dankzij een speciaal type zonnecollectoren bovenop je woning kan water worden verwarmd. Overdag wek je stroom op, die je ’s avonds gebruikt.

Willen jullie zo'n hybride systeem in Utrecht aanleggen voor radiatoren of vloerverwarming? Check warmtepomp prijzen voor nieuwe en oude huizen!