Hybride warmtepomp Woerden Een combi van warmtepomp en CV-ketel: bezuinig €400 p/jaar


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


De ouderwetse cv-ketel (van Vaillant, Remeha, Nefit, Intergas) wordt per 2021 langzaam uitgefaseerd. Jouw “gewone” cv-ketel mag je dan slechts vervangen voor een gasvrij alternatief. Populaire voorbeelden zijn zonneboiler, infraroodpanelen, het warmtenet, elektrische cv-ketel, biomassaketel of een warmtepomp. Deze laatste optie wordt gezien als de opvolger van de CV, hoewel het ook een aardige investering vergt. Gelukkig is er een tussenoplossing: het hybride warmtepomp systeem in Woerden met ketel. Het best te omschrijven als een combi van warmtepomp en hr-ketel. Voordelig, ook voor oudere woningen, en gunstig voor de energienota. Op de site vergelijk je aanvullende details over subsidies, werking, voordelen en nadelen , geschatte besparing enz.


Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp op de “gewone” cv-ketel. Je komt het steeds vaker tegen in Woerden. Zo’n hybride oplossing rendeert in bestaande bouw en nieuwbouw. Een relatief eenvoudige en relatief goedkope manier om de gasrekening te drukken. Ook is het erg duurzaam. De hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte uit ventilatielucht of omgevingslucht. Je gasverbruik beperk je met gemiddeld 83%. De hr-ketel doet alleen z’n werk als er extra capaciteit nodig is.

Soorten Hybride warmtepompen

De hybride warmtepomp is beschikbaar in verschillende soorten. Sommige installaties verwarmen puur de woning, en andere uitvoeringen dragen zorg voor water om te douchen. Voor vrijwel elk soort woning is er een oplossing. Let op: isolatie + HR++ glas is noodzakelijk. Welk type pomp sluit aan bij mijn budget en eisen? Onderstaand vergelijk je meer uitleg over de ventilatie- en buitenluchtpomp (en check Mitsubishi Electric systeem).

1. Buitenlucht warmtepomp

Het loopt storm: Een (hybride) lucht-water warmtepomp plaatsen in Woerden. Een buitenunit (airco-achtig systeem) onttrekt warmte uit de buitenlucht (kan lawaaierig zijn). De gewonnen warmte gaat met een leiding naar de warmtepomp die binnen staat. De pomp converteert de buitenlucht naar warmte om je huis te verwarmen. De warmtepomp zorgt dus voor de verwarming, het warme water komt van de CV-ketel. Ga jij de warmtepomp inzetten voor het aanmaken van warm water? Het plaatsen van een waterboiler is dan onmisbaar.

2. Ventilatiewarmtepomp

De meeste woonhuizen beschikken over mechanische ventilatie. De ventilatie warmtepomp profiteert van afgezogen ventilatielucht in de woning. De gewonnen warmte wordt getransporteerd naar de CV. Hieruit komt energie dat wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning en heet water voor dagelijks gebruik te faciliteren. De installatie is bijzonder effectief. Dit betekent een lagere energierekening! Zet je de ventilatielucht warmtepomp in enkel voor het maken van warm tapwater? Dan hebben we het over een warmtepompboiler.

Relatief goedkoop

Een hybride oplossing laat je al installeren vanaf €2400.

Simpele installatie

Het werkt met jouw huidige ketel en verwarming

Een 'groen' systeem

Vermindert gasverbruik met 60%. Verantwoorde keuze!

Hoeveel kan ik besparen met een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kopen is een slimme keuze. Het is relatief goedkoop, de verschillende subsidies zijn serieus en je kunt flink besparen op de energielasten en de CO2-uitstoot in gemeente Woerden. Een berekening? Hieronder vind je meer uitleg (of vraag een warmtepomp offerte Woerden op).

Besparen met een hybride warmtepomp kan je op twee manieren uitleggen: je energielasten dalen, en je stoot minder CO-2 uit. In de tabel worden twee situatie nader bekeken. Op basis van een hybride warmtepompsysteem bespaar je – in een gemiddelde eengezinswoning – zo rond de €310 per kalenderjaar. Verder reduceer je de CO2 uitstoot met 2250 kilo. Maandelijks minder geld uitgeven en goed voor het milieu. Nu ook online: hybride warmtepomp Hellouw.

Type installatie Gas + Elektra verbruik* Energienota* Besparing* CO2-uitstoot
Normale HR-ketel 1600 m3 gas €1008 €0 3450 kilo
Warmtepomp 5 kW met Reguliere CV-ketel 600 m3 gas + 1600 kWh per jaar €698 €310 2250 kilo

* Berekend op jaarbasis (update maart 2024).

Postcode Huisnummer Bekijk aanbiedingen

Welke subsidie geldt er voor warmtepompen in Woerden? (update maart 2024)

Uiteindelijk wil je 1 ding weten: wat kost een hybride warmtepomp? Daarbij dien je rekening te houden met aankoopkosten, kosten van het installeren, eventuele subsidie en het toekomstige energieverbruik. Er is een speciale warmtepomp subsidie (ISDE). Het (online) bestellen van een hybride warmtepomp is dan nog interessanter in de provincie Utrecht.

Kostprijs

Je hebt natuurlijk als eerste te maken met de kosten van de apparatuur. Een specialist voor het aanleggen kost gemiddeld zo’n 45% van de productprijs. Je stroomverbruik neemt toe, maar aan de andere kant daalt het gasverbruik. Probeer een schatting te maken om een helder beeld te krijgen via een installatiebedrijf uit Woerden.

ISDE Subsidie in Woerden

De landelijke autoriteit verleent een gulle subsidieregeling voor de aankoop van duurzame energieoplossingen zoals biomassaketel, infraroodpanelen, zonneboilers, pelletkachels, elektrische cv-ketels en warmtepompen. Dit noemen we de ‘Investeringssubsidie duurzame energie (RVO)’ wat je een bedrag oplevert van zo’n €2000 tot +/- €3500. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, vermogen en energielabel. Let op: wacht niet te lang.

Terugverdientijd

Om de terugverdientijd van een hybride pomp te analyseren dien je alle variabelen in een overzicht plaatsen. De prijs van het apparaat, installatie, de energiebesparingen en de subsidies. Normaal volgt een aantrekkelijk rendement. Dat geeft doorgaans een gemiddelde terugverdientijd van 7,5 jaar. Bij complexe installaties waar een grondboring bij komt kijken is dit vaak minimaal 13 jaar.

Warmtepomp & CV-ketel combineren

Een hybride systeem is anders dan een volledig elektrisch (all-electric) systeem. Je kiest namelijk altijd minimaal twee warmtebronnen. Bijv. voor de verwarming van je huis, heet water voor de douche en keuken, en voor voldoende elektriciteit moet jij een combinatie maken tussen energiebronnen. Hiervoor zijn allerhande combinaties. De traditionele gas ketel werkt als het erg koud is. Vraag tenminste een betrouwbare installateur in Woerden. Daarnaast kunnen jullie zonnepanelen / zonneboilers nemen. Een uitgebreide toelichting check je in onderstaande alinea.

Combineren met bestaande CV ketel

Ga jij voor een hybride warmtepomp? Een compatibel HR-ketel (van merken als Bosch + Novum) is wel nodig. Deze gasketel ondersteunt de warmtepomp wanneer dat echt nodig is. O.a. als de temperatuur buiten laag is. Update: niet iedere ketel is te combineren met een warmtepomp. Laat je daarom altijd goed voorlichten voor je een keuze maakt. Misschien vind je dit ook relevant: hybride systeem in Randwijk installeren.

Zonnepanelen installeren (gemeente Woerden)

Een warmtepomp met cv-ketel gebruikt natuurlijk stroom. Deze energie kun je optioneel zelf opwekken met zonnepanelen. Deze stroom wordt toegepast op het verbruik van de warmtepomp. Zonnepanelen in combinatie met een hybride warmtepomp hebben zichzelf vlug terugverdiend. Een uitstekende eerste stap naar een energieneutrale woning in Woerden.

Zonneboiler plaatsen

Door je eigen zonneboiler zit je nooit verlegen om warm water om te benutten voor sanitair gebruik of voor de afwas. Deze producten zijn te koop in formaten groot en klein. Op basis van het aantal bewoners en energieconsumptie maak je de keuze voor een kleine (175 liter) of grotere boiler (350 liter). Met speciale zonnecollectoren bovenop je woning wordt water opgewarmd. In de ochtend en middag wekt de boiler warm water op die in de avond meteen consumeerbaar is.

Willen jullie zo'n hybride systeem in Woerden aanleggen voor vloerverwarming of radiatoren? Check warmtepomp prijzen voor oude en nieuwe woningen!